Mijn aanpak voor een (online)stage tijdens corona

Een blog van vierdejaarsstudente Mariam Alhamdani over haar online stage tijdens corona:

Ik kan me nog heel goed herinneren hoe ik drie jaar geleden aan de intro van de opleiding Farmakunde begon. Beginnend aan de opleiding Farmakunde, nog zonder veel verwachtingen van wat me allemaal te wachten stond. Dit schooljaar ging het eindelijk gebeuren: mijn afstudeerjaar. Een jaar waar ik naar uit keek, maar afstuderen tijdens de coronacrisis had ik niet verwacht.

Mijn afstudeerstage heb ik van september 2020 tot januari 2021 gedaan en momenteel ben ik bezig met mijn afstudeeronderzoek en de cursus projectmanagement. Voor alle drie de stageplekken heb ik mijn sollicitatiegesprek online gevoerd. Het zoeken naar een stageplek was af en toe wel een grote zoektocht, vandaar dat ik me goed heb voorbereid.

  • Voorbereiding op de sollicitatie

Afstuderen in coronatijd vergt veel van je, omdat je moet omschakelen naar een andere werkstructuur. Om af te kunnen studeren had ik discipline nodig en duidelijke doelen. Ik vroeg me af: Waar haal ik voldoening uit en waar kan ik nog ervaring in op doen? Wat is het belang van stagelopen? Wat wil ik uit een stageperiode halen? Wat moet een stageperiode toevoegen aan mijn ontwikkeling of CV? Welke richting vind ik interessant? Waar wil ik me juist in verbeteren? Nadat ik alles voor mezelf goed in kaart heb gebracht, wist ik dat ik mijn afstudeerstage wilde volgen bij een farmaceutisch bedrijf. Tijdens bedrijfsvoering 3 kwam ik erachter dat marketing mij erg aansprak en daarnaast wilde ik weten hoe het is om in een grote organisatie te werken. De apotheekwereld had ik al gezien, daarom wilde ik dit keer een ander onderdeel van farmakunde inzien. Ook al waren de stageplekken schaars, door goed in kaart te brengen wat ik wel of niet wilde tijdens een stageperiode kon ik gericht een stageplek zoeken.

  • Van online koffiemomentjes tot doelen stellen

Ik heb mijn CV en motivatiebrief naar heel veel bedrijven opgestuurd. Het was voor mij al duidelijk dat mijn afstudeerstage zich voornamelijk online zou afspelen. Daarom hoefde ik niet naar de afstand/reistijd te kijken. Dit is een van de grootste positieve punten van de coronatijd. Hierdoor heb je meer mogelijkheden. Uiteindelijk heb ik een leuke stage kunnen bemachtigen bij het bedrijf Novo Nordisk. Alles verliep online vanaf het sollicitatiegesprek tot mijn eindgesprek. Een nieuwe stage betekent direct starten in een nieuwe omgeving met nieuwe mensen. Ik heb juist geleerd om extra energie te steken in het elkaar leren kennen, omdat je nieuwe collega`s niet kunt opzoeken of spontaan tegenkomt. Stuur aan het begin van je stage een mail om jezelf voor te stellen. Of plan een koffiemoment in met een aantal werknemers, zodat je hen virtueel kan ontmoeten. Deze kleine dingen zorgen ervoor dat je medewerkers leert kennen, maar ook dat ze jou leren kennen. Zo weet iedereen wat je precies aan het doen bent en wat je wilt gaan leren. Hierdoor leerde ik meer over mijn stagebedrijf en kwam erachter wat de functie is van elke afdeling.  

Daarnaast is het van belang om samen met je stageadres een gezamenlijk doel en resultaat te beschrijven van je stageopdracht. Tijdens een stageperiode is het van belang om goed contact te onderhouden met de stagebegeleider. In het eerste kennismakingsgesprek gaf ik al aan dat ik elke week een afspraak wil inplannen, zodat we de voortgang van de opdracht kunnen bespreken. Stel voor jezelf op welke begeleiding je prettig vindt en welke begeleiding past bij de opdracht die je moet uitvoeren.

  • Online communicatieskills

Nog een voordeel van de coronatijd: deze situatie leert je juist om veerkracht te tonen in een onzekere tijd. Online stage lopen heeft mijns inziens geen grote negatieve impact op je persoonlijke ontwikkeling. Het heeft juist een aantal voordelen. Ik heb geleerd mijn communicatievaardigheden te verbeteren. Hoe presenteer ik mezelf via een online platform? Hierdoor heb ik geleerd om te pitchen, hoe zorg ik ervoor dat de essentie overkomt bij de luisteraar. Online stage zorgde ervoor dat ik niet veel mensen in het echt ontmoette, daarom vond ik het belangrijk om een juiste indruk achter te laten.

Door de coronatijd heb ik dus geleerd om kritisch te kijken naar het afstudeerproces. Wat wil ik precies en waar wil ik nog ervaring in op doen? Af en toe lijkt het onmogelijk om een stageadres te vinden. Daarom is het van belang om juist in deze tijd dicht bij jezelf te blijven. Stel doelen voor jezelf op. Ik had als doel om mijn eindstage te volgen bij een farmaceutisch bedrijf en mijn eindonderzoek te volgen bij de overheid, beide doelen heb ik behaald! Afstuderen is een leuk proces, omdat je voor een groot deel je leerproces zelf vorm mag gaan geven!


Photo by Jon Spectacle on Unsplash


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s