Twijfelen en volhouden; ervaringen tijdens mijn afstudeeronderzoek naar ‘het beeld van de apotheek’.

“Vorig jaar begon de “corona-crisis”. Dit kwam voor mij goed uit. Mijn studenten OV werd stopgezet en voor school moest ik bijna elke dag van Den Haag naar Utrecht en terug reizen. Online lessen volgen, dat zag ik wel zitten. Momenteel denk ik daar heel anders over en mis ik het contact met medestudenten en docenten.

Ik ben Mariah Daroen en via deze blog wil ik mijn ervaring delen over het uitvoeren van Praktijkgericht Onderzoek in mijn afstudeerjaar.

Onderzoek bij het lectoraat

Praktijkgericht Onderzoek begon met het zoeken van een PO-plek. Na vele afwijzingen kwam ik op de “Informatiesite stages opleiding Farmakunde” terecht. Ik besloot te solliciteren op twee vacatures. Eén daarvan was een vacature van het Lectoraat Innovatie van Zorgprocessen in de Farmacie (hierna Lectoraat IZF).In de vacature stond beschreven dat er nog niet zoveel bekend is over het perspectief van de patiënt op de farmaceutische patiëntenzorg. Onderzoek doen naar dit onderwerp sprak mij erg aan, omdat ik het belangrijk vind dat wij als zorgprofessionals inzicht krijgen op de perspectieven van de patiënt. Zo kunnen wij als zorgprofessionals hier in de toekomst rekening mee houden.

Hoe ga ik dat onderzoeken?

Voor het IZF was niet duidelijk of de patiënt op de hoogte is van de diverse activiteiten in de openbare apotheek. Om deze reden heeft het Lectoraat IZF in februari 2020 een pilot-onderzoek [red.: mbv de eerstejaars die toen op Stage1 waren] gedaan bij bezoekers van de openbare apotheek. Hierin is naar voren gekomen dat respondenten eigenlijk niet goed weten wat de activiteiten van de apotheker zijn.

Naar aanleiding van het pilot-onderzoek ben ik het huidige onderzoek gestart. Het doel van het onderzoek was om meer inzicht te krijgen in het perspectief van de patiënt op de apotheek. De onderzoeksvraag luidde dan ook: Wat is het patiënten-perspectief op de werkzaamheden binnen de openbare apotheek? Dat heb ik vervolgens onderverdeeld in drie aspecten: kennis, ervaring en behoefte.

Allereerst was het van belang om een onderzoeksopzet te schrijven, net als in de cursus GV2. Hiervoor ben ik de literatuur ingedoken. Tijdens farmacologie 3 heb ik veel kunnen oefenen met het doen van literatuuronderzoek, dus dat kwam goed van pas. Tevens heb ik in het derde schooljaar de minor International Studies gevolgd, hier heb ik ook geoefend met literatuuronderzoek en het uitpluizen van Engelse wetenschappelijke teksten.

Gaat mij dit wel lukken?

Mariah Daroen in de apotheek met de vragenlijst op haar tablet.

Nadat de opzet was goedgekeurd, zocht ik naar apotheken waar ik mijn onderzoek kon uitvoeren. Dit was een lastige opgave. Sommige apothekers vonden het te risicovol in verband met het Covid-19 virus om apotheekbezoekers in de wachtkamers aan te spreken voor het invullen van de enquête.

Eén van de deelnemende apothekers gaf aan dat ik buiten voor de deur van de apotheek mijn onderzoek mocht uitvoeren. Dit was voor mij geen probleem. Ik ging op gesprek en de volgende dag mocht ik beginnen.

Daar stond ik dan, mijn eerste dag om 9:00 uur in de ochtend met mijn iPad in de hand, voor de deur van de apotheek. Ik moest mensen aanspreken, dit was voor mij super eng en ongemakkelijk. Na 5 uur hadden pas 9 mensen de enquête ingevuld… Ik ging naar huis met een negatief gevoel over mijn onderzoek. De volgende gedachte spookte door mijn hoofd: “Het zal mij nooit lukken om meer dan 100 mensen aan te spreken”.

Ik denk dat ik het in mijn hoofd uiteindelijk moeilijker maakte, dan dat het werkelijk was. De dagen daarna heb ik mijn tactiek aangepast en heb ik iedereen aangesproken die in de apotheek stond. Ik trok mij niks meer aan van de mensen die niet wilde deelnemen, maar legde mijn focus op de mensen die de enquête wel invulden. Uiteindelijk heb ik in 5 apotheken in Den Haag mijn onderzoek uitgevoerd en in totaal hebben 148 apotheekbezoekers de enquête volledig ingevuld!

Controleren en voorlichting geven

Uit de resultaten van mijn onderzoek blijkt ten eerste dat apotheekbezoekers zeer tevreden zijn over hun apotheek. Ten tweede denken apotheekbezoekers dat de twee belangrijkste taken van de apotheker en apothekersassistenten het volgende zijn: Het controleren van recepten en voorlichting en advies geven. Ten derde hebben apotheekbezoekers behoefte aan voorlichting en advies over medicijnen en een herinneringsservice voor het afhalen van medicijnen. Tot slot is mondelinge informatie meer gewenst dan schriftelijke informatie. Hierover wil men liever een gesprek aangaan met een apothekersassistent, dan met de apotheker.

Nieuwe deuren geopend

Ondanks het gemis van real-life lessen, en ondanks wat tegenslagen heb ik tijdens het doen van mijn praktijkonderzoek nieuwe (online) contacten gelegd en apotheekbezoekers kunnen aanspreken voor de deur of in de wachtruimte van de apotheek. Daarmee heb ik het vak praktijkonderzoek met een goed cijfer afgesloten en heeft het nieuwe deuren voor mij geopend. Zo ben ik via mijn begeleidster van het lectoraat in contact gekomen met veel mensen en heb ik daardoor deze resultaten op het PRISMA symposium gepresenteerd. Verder heb ik mijn artikel op LinkedIn gedeeld, dit heeft er via-via voor gezorgd dat ik nu ook een PW artikel erover heb geschreven. Hierdoor ben ik erachter dat je via je netwerk (LinkedIn, connecties) veel dingen kan bereiken. Via deze blog wil ik mijn medestudenten een helpende hand toereiken, motiveren en laten zien dat ze ondanks tegenslagen niet moeten opgeven.”


Een reactie op “Twijfelen en volhouden; ervaringen tijdens mijn afstudeeronderzoek naar ‘het beeld van de apotheek’.

  1. Goed geschreven. Dit verhaal kan zeker motiverend werken voor studenten die het vanwege de huidige omstandigheden moeilijkheden ondervinden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s