Duurzaamheid (in de farmacie) begint bij jezelf!

door Marlies van den Hil- farmakundige

Het is al laat in de woensdag middag 15 juni en ik ben bezig nog wat werkzaamheden af te ronden op kantoor in Utrecht waar ik werk. Het komt dan vaak voor dat ik een momentje naar buiten kijk, om even alle gedachten de revue te laten passeren van die dag. Echter op deze dag ben ik in gedachten al bij het programma voor de avond. Na wat twijfelen, had ik mij namelijk opgegeven voor het alumini event van de VAF (Vereniging Alumni Farmakunde) over “Duurzame farmacie”. Op dat moment circuleren er verschillende vragen door mijn hoofd, zoals; wat definieert men als duurzaam in de farmacie en hoe kan dit worden georganiseerd, met alle regulerende wetgeving (Good manufacturing practise, Good distribution Practise, the guideline for falsified medicines etc.). Wanneer ik terug bij het hier en nu ben, rond ik mijn werkzaamheden af en vertrek naar de Hogeschool Utrecht waar het evenement gehouden wordt.

Duurzame farmacie en medicijnverspilling

Bij aankomst op de Hogeschool Utrecht vraag ik nog snel even bij de receptie hoe ik naar de ontmoetingsplek moet lopen. Een aardige receptioniste wijst mij de weg. Naarmate het begin van de presentaties nadert, stroomt de ruimte vol. Het is een mix van alumini, bijna afgestudeerden en docenten die op deze bijeenkomst zijn afgekomen. Er ontstaan snel geboeide gesprekken onderling. Om 19:30 begint dan echt het programma met de lezing van Brigit van Soest-Segers (Programmamanager Coalitie Duurzame farmacie) en Damini Goercharan(stagaire Coalitie Duurzame farmacie). Waar de presentatie van Brigit in gaat op de feiten rondom duurzaamheid in de farmacie, actuele gebeurtenissen op dit vlak en waar de coalitie vooral mee bezig is, focust Damini op wat ze heeft bereikt binnen haar stage, o.a. wat zij heeft georganiseerd rondom de lancering van de Verspil geen Pil-inspiratiegids (lees deze!).Tot slot komt Manal Ismail-Rustom,stagair LCB zorglogistiek, aan het woord. Zij houdt haar verhaal over de hoeveelheid verspilling die zij ziet in de apotheek, hoe zij probeert om de medewerkers in de apotheek bewuster te maken daarvan en wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn om de spillage tegen te gaan. In haar optiek kunnen farmakundigen, juist door de gecombineerde kennis van o.a. projectmanagement, kwaliteitsmanagement, gedragsverandering, wet- en regelgeving etc. een zinvolle bijdrage leveren hieraan. Gedurende de presentaties is er ook ruimte om vragen stellen, die genoeg gespreksstof geven voor naderhand. De bijeenkomst wordt afgesloten door de VAF, waarnaar we naar een open ruimte vertrekken voor een hapje en drankje om elkaar zo te ontmoeten. Ik kijk even om mij heen en zie een gezellige ongedwonge sfeer waar iedereen even staat te netwerken en te kletsen.

Wat kan ik er mee?

Later die avond zit ik in de trein naar huis en speel ik de avond nog eens van voor naar achter af in mijn hoofd. De vraag van vanmiddag dwarrelt nog steeds in mijn gedachten: Hoe definieert men duurzaamheid in de farmacie en wat kan ik hier als Farmakundige aan doen? Na afloop van deze avond realiseer ik mij dat het een illusie is, dat wij als Farmakundigen het probleem van medicijnverspilling kunnen oplossen, maar zoals Brigit, Damini en Manal lieten zien, begint het bij bewustwording van onszelf en mensen in onze werkomgeving. Als farmakundigen zijn wij tenslotte een spil tussen allerlei professionals in de farmaceutische zorg en hebben we zicht op veel processen in de keten. Misschien begint het gewoon met het stellen van de vraag: ’He, wat doen wij eigenlijk aan duurzaamheid?’

Niet alleen aan de organisatie waarin we werken, maar ook aan onszelf.


Heb jij deze column gelezen en interesse gekregen in de VAF, dan kun je kijken op de website:  https://www.alumnifarmakunde.nl/. Zij zullen de filmpjes en presentaties van het event op hun website zetten. Het volgende event wordt georganiseerd in oktober en heeft betrekking op Farmakundigen in het buitenland. Ben je na het lezen van dit bericht geïnteresseerd dan kun je altijd contact opnemen met de VAF: info@alumnifarmakunde.nl


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s