Thuiswerken is een kunst

Deze keer een blog van onze nieuwe vaste blogster Irene!!!!


Nou hèhè, dat werd wel eens tijd, eindelijk weer een blogje van mijn hand. Ik heb een tijdje niet geblogd maar dat kwam omdat ik het beeldscherm een beetje zat was!

Kijk, als je bijvoorbeeld ICT’er bent, doe je niet anders dan dagelijks naar je scherm kijken en werken op een scherm. Als docent is dat toch anders. Natuurlijk ontwikkel je lessen en bereid je deze voor, maar het echte lesgeven, dat is niet op een scherm. Dat is fysiek. Voor de klas. Of midden in de klas als dat meer effect heeft en ik zo iedereen er bij kan houden. Maar nu is alles op een scherm, en daardoor had ik soms even geen zin om naast mijn dagelijkse werkzaamheden ook nog extra te “schermen” door een blog te maken.

Zo, dit was een hele inleiding. En ik ga het niet de hele blog hebben over scherm werken, nadelen, voordelen, hoe werkt Teams, etc. Dat weten we nu inmiddels wel, want we zijn al vanaf maart hiermee bezig. Ik dacht ik ga eens even vertellen hoe ik, mrs Chaoot, de afgelopen maanden heb ervaren. Want lieve mensen, thuiswerken is soms best een uitdaging, maar het brengt ook leuke situaties met zich mee:

  • Je print rubrics uit om projectplannen na te kijken. Je gaat even plassen en komt terug. Verkreukelde rubrics en pindakaas op de papieren, want je had ze te dicht bij de kinderstoel laten liggen…
  • Met manlief overleggen wie wanneer overleg heeft en dus boven gaat zitten. Dus vervolgens acht keer de trap op en af. Want je snoer ligt nog beneden. En je notitieboek. En je muis. En dan zit je eindelijk, wil je nog thee. Dus na tig keer de trap oprennen kom je hijgend je overleg binnen. Wel goed voor je conditie als je minder kunt sporten door corona.
  • De wasmachine aanzetten (want je bent nu toch thuis) maar vervolgens de studenten niet meer horen omdat de werkkamer te dicht naast de centrifugerende wasmachine staat
  • De huizen van je collega’s en studenten eens echt goed leren kennen (ik heb wasrekken gezien, mooie schilderijen, uitpuilende boekenkasten, noem maar op).
  • Betrapt worden dat je wel echt vaak online bestelt, omdat regelmatig tijdens een overleg de bel ging en je even gauw de deur open moet doen voor de postbode

Ach natuurlijk zouden we liever gewoon weer op de HU werken en collega’s en studenten weer live zien. Maar het belangrijkste is dat we gezond blijven, dus nemen we het thuiswerken voor lief. Soms moet je er ook maar een beetje de humor van in zien. Naar eer en geweten regel je alles zo goed mogelijk en soms zijn dingen onhandig. Bijvoorbeeld dat je niet in vijf verschillende breakout rooms tegelijk kunt zijn om studenten te helpen; dat gaat toch makkelijker in een klas. Daar kunnen we ons enorm druk om maken maar dat schiet niet op.

Dus lieve collega’s en studenten, probeer het voor jezelf haalbaar te maken. Stress niet teveel om dingen die je niet in de hand hebt. En als een lawaaierige plantsoendienst of een verbouwing van je buren geluidsoverlast geven, wees dan nog maar even extra dankbaar voor wat je wel hebt en kunt! 🙂 Dat zet alles even in perspectief en ineens is online lesvolgen of geven dan een stuk minder erg. Samen slaan we er ons dan doorheen.


Photo by Emma Matthews Digital Content Production on Unsplash


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s