Veelzijdigheid van farmakunde handig tijdens stage.

De reden dat ik een gastblog wilde schrijven na een oproepje van Carolien, is om aan (nieuwe) farmakunde studenten te vertellen hoe veelzijdig en leuk deze studie is.

Ik zal mij eerst even voorstellen: mijn naam is Mariam Alhamdani en momenteel zit ik in mijn laatste jaar van de opleiding Farmakunde. Ik zal het niet ontkennen, in het eerste jaar vond ik het heel erg lastig om te begrijpen wat een farmakundige precies doet. Elk blok kreeg je verschillende vakken en leerde je wat anders. Tijdens het ene blok leer je voornamelijk alles omtrent geneesmiddelen en daarna gaat het opeens over bedrijfsvoering. Dat de opleiding breed en veelzijdig is, dat wist ik wel. Toch had ik niet verwacht dat ik zoveel verschillende vakken moest volgen.

Ondanks dat het in het begin niet duidelijk was wat je later met de opleiding kunt, ben ik niet gestopt. Waarom niet? Op een gegeven moment valt het kwartje. Door de verschillende vakken te volgen en de stageperiodes te doorlopen, kom je er precies achter wat je wel wilt en niet wilt. Een aantal vakken liggen je totaal niet. Dat zul je misschien in de loop van tijd wel merken, of je bent wellicht al een vak tegengekomen dat je absoluut niet leuk vindt. Soms zijn er ook onderdelen die je moet uitwerken, waar je misschien bij denkt.. pff wat heb ik hieraan! Als je gaat stagelopen, dan merk je dat je het geleerde in de praktijk gaat toepassen. Ja, ook bij opdrachten die ik eerst absoluut niet leuk vond.

Tijdens het eerste jaar vond ik de vakken kwaliteitsmanagement en farmacologie erg leuk. Daarnaast heb ik een leuke tijd gehad tijdens mijn snuffelstage in een ziekenhuisapotheek. Daarom koos ik ervoor om mijn tweede stage te volgen in een openbare apotheek, maar dan in buitenland om mezelf extra uit te dagen. Ik heb 12 weken lang stagegelopen bij Botika Di Servisio in Curaçao. Deze apotheek heeft zes locaties in Willemstad. Ik kreeg de opdracht om een protocol en een werkwijze op te stellen voor het verstrekken van OTC-geneesmiddelen. Alle opdrachten die ik in jaar 1 en 2 moest uitwerken voor kwaliteitsmanagement kwamen toen goed van pas. Hierdoor wist ik hoe ik een duidelijk protocol en werkwijze moest opstellen. In Curaçao hadden ze geen standaarden voor het verstrekken van OTC-geneesmiddelen, hierdoor heb ik 12 standaarden moeten opstellen.  De opgedane kennis van farmacologie kwam toen ook goed van pas, omdat ik in de standaarden moest uitleggen welk geneesmiddel het effectiefste is. Om de nieuwe werkwijze op alle locaties te implementeren, heb ik zes scholingsavonden gegeven aan de apothekersassistenten. Tijdens de opleiding moest ik vaak presenteren, wat ik niet altijd leuk vond! Tijdens mijn stage was ik toch wel blij dat ik op school veel heb `geoefend` om goed te kunnen presenteren. Aan het eind van mijn stage heb ik ook een management summary opgesteld, die ik in het eerste leerjaar ook moest maken.

Tijdens mijn stageperiode kwam ik er dus achter waarom het van belang is om verschillende vakken te volgen: uiteindelijk heb je het in de praktijk nodig. Zoals je kunt lezen had ik tijdens mijn tweede stage baat bij de vakken farmacologie, kwaliteitsmanagement, gezondheidsvoorlichting en bedrijfsvoering! Eigenlijk zijn alle inhoudelijke vakken aan bod gekomen plus communicatie!

Zoals ik al heb verteld, valt het kwartje op een gegeven moment. Het heeft wel wat tijd nodig, ten minste bij mij heeft het wel even geduurd om precies te kunnen uitleggen wat een farmakundige doet. Het is een hele brede studie. Dat merkte ik vooral met het zoeken naar stageplekken. Je hebt verschillende soorten organisaties. En binnen die organisaties kun je als farmakundige op verschillende taakgebieden terecht komen. Als je op dit moment misschien niet weet waar je later terecht wil…

DO NOT WORRY ABOUT TOMORROW!

De verschillende vakken hebben mij juist het inzicht gegeven welke kant ik later op wil. Tijdens stage 2 en het volgen van bedrijfsvoering 3 in het derde leerjaar kwam ik er juist achter dat een farmaceutisch bedrijf beter bij mij past. Daarom loop ik momenteel mijn eindstage bij een farmaceutisch bedrijf. Ik hoop dat jullie, zoals ik, in de loop van tijd inzicht krijgen waar je uiteindelijk wilt gaan werken!


Wil jij ook een blog schrijven over je ervaring tijdens je stage of afstudeeronderzoek? Stuur dan een mail naar carolien.muijs@hu.nl .

Photo by Justus Menke on Unsplash


Een reactie op “Veelzijdigheid van farmakunde handig tijdens stage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s