Medicijnen in de Media: corona-editie deel 2

We zitten inmiddels in oktober 2020 en middenin de tweede golf. Omdat iedereen bedolven wordt met coronanieuws lijkt het me de hoogste tijd om een overzicht te maken van wat de media de afgelopen maanden hebben geschreven over alles rondom medicijnen. Laat ik starten met andere geneesmiddelen die in het nieuws waren (naast de coronavaccins), want je zou haast vergeten dat die er ook nog zijn.

Overige geneesmiddelen in het nieuws

  • Begin september meldde Zembla dat er vervuilde medicijnen in omloop waren, waaronder het diabetes medicijn metformine. Deze (en andere) medicijnen bevatten het kankerverwekkende NMDA. Volgens de Inspectie ging het om een “verwaarloosbaar risico”.
  • Kankermedicijnen: Toelating van nieuwe kankermedicijnen in Europa gaat tot 8 maanden trager dan in Amerika. Dat komt door de verschillen in procedures tussen de European Medicines Agency (EMA) hier en de Food & Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten. Gedeeltelijk komt het doordat de EMA wat strenger is, maar ook bureaucratie speelt hierbij een rol. Een ander kankermedicijn-nieuwtje kwam van het UMCG: daar gaan ze een kankermedicijn voor lymfekklierkanker, dat alleen in de VS gemaakt kan worden, nu zelf produceren. Dit levert tijdwinst op, omdat de bloedcellen van de patiënten nu niet meer naar de VS opgestuurd hoeven te worden. Het ziekenhuis gaat o.a. onderzoeken of het zelf produceren ook kosten-effectief is.

Vaccins tegen Covid-19

Wil je continu op de hoogte zijn van medicijnnieuws rondom corona, dan kan je het beste deze pagina van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in de gaten houden. Hieronder een samenvatting van wat ik allemaal tegenkwam in de media:

De clinical trials zijn onderweg! De eerste resultaten van de clinical trial van het Moderna-vaccin zijn bemoedigend. Het geeft nl. een immuunresponse bij ouderen die net zo hoog is als bij jongvolwassenen. Ook het Oxford-vaccin, waar Nederland al een bestelling voor heeft geplaatst, is fase-3 ingegaan. Deze trial is alleen tijdelijk gestopt omdat een van de proefpersonen een zeldzame ziekte had gekregen. Of dit kwam door het vaccin, wordt op dit moment uitgezocht. Het CBG is deze week al wel gestart met het beoordelen van de eerste resultaten van dit vaccin. Normaal gesproken duurt de ontwikkelingen van een vaccin jaren, maar door de pandemie wordt dit versneld. Dat betekent dat ook de goedkeuring door de autoriteiten versneld gebeurt. Het CBG legde in Nieuwsuur van 13 juni uit hoe ze dit doen, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen.

Er zijn ook landen die hun inwoners als proefpersonen lijken te gebruiken. Rusland bijvoorbeeld. Na de fase-1 (op 38 mensen) heeft Rusland het vaccin, Spoetnik V, al toegelaten op de markt. Nodeloos te zeggen dat hier heel veel risico’s aan zitten. China doet ook een duit in het zakje: werknemers van bepaalde bedrijven, waaronder Huawei, krijgen via de staat het vaccin van Sinopharm al toegediend zonder dat alle onderzoeken zijn afgerond.

In de slipstream van het hele corona-vaccin-gebeuren heeft het RIVM ook maar extra griep vaccins besteld. Dit, omdat de verwachting is dat meer mensen een griepprik willen deze winter, omdat ze niet vatbaar willen zijn voor EN corona EN de griep. Mocht je een bericht op social media voorbij zien komen dat je met een griepprik juist vatbaarder bent voor corona, dit is al gefactchecked door Nu.nl en naar het rijk der fabelen gewezen.

Naast dat er vaccins ontwikkeld moeten worden, gaat het vaccineren van de hele wereldbevolking nog een uitdaging zijn. Want: wie krijgt de vaccins als eerste? Degene die het meeste betaalt? Of gaat er via de WHO nog een eerlijke verdeling plaatsvinden? Volgend probleem: de logistiek. Allereerst is een bottleneck de beschikbaarheid van ‘vials‘(glazen potjes) waarin de vaccins worden afgevuld. Ten tweede moeten de meeste vaccins bevoren/gekoeld worden bewaard en getransporteerd worden. Ten derde is het een logistieke operatie om de mensen te vaccineren. Volgens de directeur van de GGD is dat in Nederland geen probleem. Maar vergeet niet: het ziet er naar uit dat je voor een goede werkzaamheid van het vaccin twee keer ingeënt moet worden. Dus de hele vaccinatie-operatie moet dan x 2!

Medicijnen voor de behandeling van Covid-19

Remdesevir, oorspronkelijk ontwikkeld als een ebolaremmer, is het eerste middel dat door het CBG is goedgekeurd voor de behandeling van Covid-19. Maar wel voor een hele specifieke groep: patiënten met Covid-19 die extra zuurstof nodig hebben. Zij herstellen met dit middel gemiddeld vier dagen sneller.

Het doek is nu toch echt gevallen voor hydroxychloroquine, ondanks dat Trump en Bolsonaro het blijven aanprijzen. Dezelfde studie (RECOVERY trial) waaruit bleek dat hydroxychloroquine geen effect heeft op sterfte door Covid-19, liet zien dat behandeling met dexamethason wel een positief effect had op de sterfte onder ernstig zieke mensen.

Vooruitblik?

‘Fingers crossed’: Volgende M&M-editie hopelijk allerlei positieve nieuwsberichten over werkende vaccins en geoliede vaccinatieprogramma’s.


Een reactie op “Medicijnen in de Media: corona-editie deel 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s