Gastblog: De farmakundige in corona-tijd

Deze keer een gastblog van Kim Vet, Consultant ICT/Medicatie

“Via twee farmakunde studenten ben ik gevraagd om wat te vertellen over mijn werk en ondanks dat we waarschijnlijk allemaal wel corona-moe zijn, is het misschien interessant om te weten hoe dit in deze tijd gaat in werkend Nederland (oh, en ik zal niet mijn hele blog eraan wijden 🙂).

Mathijn Brummelhuis en Kim Vet met de KNMP Innovatieprijs 2017

Ik ben Kim Vet en inmiddels alweer vijf jaar geleden afgestuurd farmakundige. In eerste instantie kon ik blijven werken op de plek van mijn afstudeerstage en heb ik mij mogen ontwikkelen tot een projectleider van verschillende projecten bij BENU Nederland. Ik kwam in het hele land om apotheken te begeleiden in klanttevredenheid (gericht op wachttijdbeleving). Hierin stuurde ik verschillende collega’s aan in dit project. Daarnaast ondersteunde ik in een innovatief project op applicatiegebied. Tijdens dit project hebben wij als projectteam in 2017 de KNMP innovatieprijs gewonnen!

Na 3 jaar vond ik het tijd voor wat anders. Het reizen begon mij op te breken en ik wilde de apotheekwereld uit. Ik vond een baan in mijn eigen woonplaats waarbij ik op de fiets naar mijn werk kon als projectmanager medische hulpmiddelen. Helaas bleek dit bedrijf totaal niet bij mij te passen, en ook miste ik het reizen en zien van verschillende plekken in Nederland. Dus weer op zoek, maar als farmakundige ben je vrij breed opgeleid en wat vond ik nu echt leuk? En hoe ging ik uitleggen dat ik na 7 maanden al weer weg wilde bij mijn werkgever?

ICT en de ziekenhuiswereld

Ik ben uiteindelijk terecht gekomen bij Nexus Nederland als consultant ICT/Medicatie. Ik was totaal onbekend met het ICT vak en ook de ziekenhuisapotheek (wat mijn vakgebied zou worden) was mij niet geheel bekend, maar ik werd aangenomen. Ook voor mij was dit een gok, want vond ik ICT wel echt leuk en toch weer terug de apotheekwereld in? Inmiddels kan ik zeggen: “Ja!”

Nexus biedt software in ziekenhuizen aan, van EPD (elektronische patiëntendossier), EVD (elektronisch verpleegkundig dossier) tot verschillende deelsystemen. Als consultant ben ik de persoon tussen de klant en de developers die het product daadwerkelijk bouwen. Als consultant medicatie richt ik mij op alles wat met medicatie te maken heeft en in dit geval nieuwe software, dus wordt meedenken in de ontwikkeling van software ook echt van mij verwacht. Ik vertel (samen met mijn collega) welke functionaliteiten de software minimaal moet hebben. Ook vertellen wij of een functionaliteit, zoals die gebouwd is, gaat werken in de praktijk. Een developer is namelijk opgeleid om software te bouwen, maar kent de praktijk niet. Er zijn mensen in dienst die verstand hebben van look and feel van de ‘voorkant’ van de software, maar ook zij kennen vaak de praktijk niet. Als consultant ken je de praktijk wel, of haal je de informatie op bij de klant en op die manier maken wij samen een product wat aansluit bij de wensen van de klant.

 Ik reis weer lekker het hele land door en vind het heerlijk om de communicatieve vaardigheden, die ik tijdens de opleiding heb geleerd, in de praktijk toe te passen. Zo heb ik veel gehad aan de gesprekstechnieken, maar ook aan de vele presentaties die tijdens de opleiding voorbij komen. Wanneer wij software komen implementeren dan start het traject met presenteren van het project, en afstemmen van de inhoud.

Werken tijdens corona

De coronatijd gaf veel onzekerheid, maar al snel bleek dat wij ons werk ook prima thuis konden doorzetten. Alles gaat digitaal en inloggen bij de klant is geen probleem op afstand. Toch was het een hele spannende tijd, want midden in de coronatijd zou een volledig ziekenhuis overgaan op onze software. Maar hoe ga je dat doen? Normaal ben je de maanden vooraf druk met afspraken maken over hoe de software eruit zien, wordt er veel getest en wordt het ziekenhuis opgeleid. Nu moest dit allemaal op afstand, maar de zorgmedewerkers waren enorm druk met het verzorgen van de patiënten. Toch is het gelukt met grote inzet van iedereen! Wat geeft dat een gaaf gevoel!

De periode van thuiswerken is wel gek. Je bent thuis aan het werk en zodra je dag voorbij is, ben je nog steeds in diezelfde omgeving. Hoe sluit je je werkdag dan echt af? Hoe voorkom je dat je het werk dag en nacht mee blijft slepen? Voor mij werkte het goed om echt vaste werktijden aan te houden, ondanks dat je nog genoeg werk hebt liggen. Daarna even naar buiten, even uit je ‘bubbel’. Hierdoor heb ik de coronatijd eigenlijk niet als vervelend ervaren. Inmiddels zijn we natuurlijk weer wat maanden verder en ga ik weer naar de ziekenhuizen toe.

Kijk breder en verder

Als afsluiter wil ik zeggen: Blijf niet hangen in het beeld wat je je van te voren had voorgesteld als farmakundige. In mijn geval was dat namelijk de hoek van kwaliteit en ik ben heel blij dat ik breder heb gekeken dan dat. Het heeft mij op veel verschillende plekken gebracht (en zelfs een KNMP-innovatieprijs opgeleverd), en ik heb mensen mogen ontmoeten die mij gevormd hebben tot wat ik nu ben. En soms betekent dat, dat je op een plek komt die niet helemaal je verwachtingen waar maakt, maar ook daar leer je van. Als je een bedrijf vindt waar je de kans krijgt om je te ontwikkelen en nieuwe dingen te leren is dat echt goud waard. De komende jaren zit ik echt op mijn plek en ga ik mij nog niet vervelen, maar mocht ik weer verder willen, ben ik niet bang om een totaal andere richting te zoeken dan ik van te voren verwacht had.”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s