Gastblog Michelle Haaksman: farmakundige bij Lareb

Een vrouw van 50 jaar kreeg pergolide voorgeschreven vanwege haar Parkinson-klachten. Na een tijdje werd de dosis van het middel verhoogd. Binnen twee maanden ontwikkelde de vrouw pathologisch gokgedrag en ervaarde zij een verhoogd libido. Haar neuroloog vond dit erg opvallend en besloot dit bij Bijwerkingencentrum Lareb te melden. Lareb ontving daarna een soortgelijke melding. Een 58-jarige man werd behandeld voor de ziekte van Parkinson met diverse geneesmiddelen, waaronder pergolide. Ook hij ontwikkelde pathologisch gokgedrag.

Gaat het om een bijwerking? Staat pathologisch gokken beschreven in de bijsluiter van pergolide? Wat staat er in de literatuur? Is er een mogelijk mechanisme? Hoeveel meldingen zijn er in Nederland? En internationaal gezien?

Met dit soort vragen hou ik mij het grootste deel van de week bezig als Farmakundige bij Lareb. Natuurlijk zijn niet alle meldingen zo spannend, maar de truc is om de meldingen op zoveel mogelijke manieren te bekijken waardoor het wel spannend wordt. Zo is hoofdpijn bij een antibioticum al een jarenlange bekende bijwerking, maar wat als de hoofdpijn zo erg is dat patiënten eerder stoppen met de kuur?

Wanneer ik iets opvallends of bijzonders zie in een melding bespreek ik dit met collega’s. Wanneer zij mijn gedachtegang delen, neem ik de tijd om de melding(en) extra goed te analyseren. Sterke analyses (waar veel ondersteunend ‘bewijs’ voor is gevonden) worden omgezet in zogeheten signaleringen. Signaleringen worden door mijn collega met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) besproken. Het CBG kan op basis hiervan bijvoorbeeld besluiten om de bijsluiter aan te passen. Of om de fabrikant extra onderzoek te laten doen. Op deze manier ondersteunen wij het CBG in hun geneesmiddelenbewaking-taak. Relevante signaleringen delen wij ook met onder andere het RIVM, de IGJ en de NVWA. Daarnaast publiceren wij ook veel artikelen over onze bevindingen. Eén van mijn favoriete artikelen in het PW (over fotosensitiviteit als bijwerking) is hier terug te lezen.

Naast deze ‘kerntaak’ zijn er nog heel veel andere belangrijke taken bij Lareb. Zo worden wij vaak gebeld en gemaild met vragen over bijwerkingen. Patiënten en zorgverleners vragen dan bijvoorbeeld of een bijwerking bekend is, wat het beloop van een bijwerking is of hoeveel meldingen wij al hebben ontvangen op deze associatie. Soms is dit een hele uitzoekklus. Momenteel ben ik coördinator van dit proces, wat betekent dat ik ervoor zorg dat alle vragen op tijd en door de juiste personen worden beantwoord. Denk hierbij aan het regelen van de personeelsbezetting, handvaten bieden voor uniform en efficiënt werken, het schrijven van procedures en het inwerken van nieuwe collega’s. Daarnaast schrijf ik elk kwartaal een verslag over de relevante items en dit bespreek ik weer met de directrice van Lareb.

Daarnaast ben ik ook de coördinator van onze Social Media kanalen. Naamsbekendheid verwerven, het delen van onze bevindingen en reageren op reacties/vragen is hierbij belangrijk. Hoe meer naamsbekendheid, hoe meer meldingen en hoe meer informatie wij over bijwerkingen kunnen verzamelen en delen!

Wat wellicht ook leuk is om te weten, is dat er nog drie andere farmakundigen bij Lareb werken. Iedereen heeft een heel eigen takenpakket. Zij houden zich onder andere bezig met onze website, het contact met patiëntenverenigingen, het schrijven van artikeltjes voor patiëntenbladen en het bouwen van vragenlijsten voor Lareb Intensive Monitoring (onderzoeken door Lareb). Er zijn heel veel mogelijkheden. Houd dus vooral onze LinkedIn in de gaten voor nieuwe vacatures en nieuws over bijwerkingen!

PS. Lareb heeft de associatie pergolide en gokverslaving geanalyseerd op basis van de twee hierboven beschreven meldingen. Er werd sterk ondersteunend bewijs in de literatuur gevonden en een mogelijk mechanisme. Sinds 2006 staan gokverslaving en seksverslaving vermeld als bijwerking in de bijsluiter van pergolide!


 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s