Achter de schermen: kernteam Farmakunde

Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en het kernteam van Farmakunde in MS Teams uitgenodigd voor een interview, want ik denk dat het de moeite waard is om te horen hoe zij achter de schermen de kar trekken voor Farmakunde. Een gesprek met Ellen de Jong, Esther van Deursen en Jenny van Gent (Stella van Boom is door ziekte afwezig) over een zelforganiserend team, overleggen en spelletjes-metaforen.

Waarom een kernteam?

Esther neemt het woord en legt uit dat we niet altijd een kernteam hadden: “ Vroeger hadden we wel een opleidingsmanager, met een groot team erom heen; jaarcoördinatoren, voorzitters van de curcie (curriculumcommissie) en de TEG (toets expert groep) enz. . Een tijd terug is heel het instituut IPS vanuit de sturingsfilosofie van de HU overgegaan op kernteams. Omdat Farmakunde al heel zelforganiserend is, vonden wij ook dat dat bij ons paste. We zijn op 4 kernteamleden uitgekomen, omdat we zo alle taken goed konden verdelen. Nu hebben we de jaarcoördinator jaar 1-2 (Jenny), de jaarcoördinator jaar 3-4 (Stella), de deeltijdcoördinator (Ellen) en de voorzitter van de curriculumcommissie (Esther)”.

Ellen vult aan dat het kernteam ook bij de audit afgelopen oktober ter sprake kwam:  “ Tijdens de audit kregen we er vragen over van ‘Ja dat zegt iedereen wel, maar een zelforganiserend team bestaat niet. Wie neemt dan de beslissingen? ’ Nou’, zeiden wij, ‘daar betrekken we het hele farmakundeteam bij en dan nemen we als kernteam een beslissing.’ En aan het einde van de audit hoorden we dat het de eerste keer was dat ze zagen dat een zelforganiserend team dus echt kan. ” Volgens Jenny is een van de fijne dingen, dat je in het kernteam met elkaar kunt sparren over dingen en gezamenlijk de beslissingen neemt. “Eigenlijk” zegt ze, ”zijn wij het smeermiddel. Tussen de docenten, maar ook van wat er op HU centraal speelt.”

Maar wat doet een kernteam dan?

Alle drie vinden ze hun werk juist zo leuk door alle verschillende contacten die ze hebben, én doordat ze ook gewoon docent zijn: Esther: “Wij hebben veel contact met docenten, maar ook met collega’s van andere opleidingen en instituten en de examencommissie. Je hebt dus heel veel overleg met elkaar op heel veel verschillende gebieden. Zo hoor je goede ideeën van andere opleidingen, best practices en ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wet &regelgeving. Op sommige vlakken ben je aan het Risken, Mens-erger-je-nieten of Monopolyen.”

Ellen: “Studenten kennen ons als docent. Het is denk ik voor hen belangrijk om te weten dat we maar voor een gedeelte van onze aanstelling kernteamlid zijn. Verder zijn we docent, SLB-er, leerlijncoördinator, curcie-lid. En daardoor luisteren we naar de studenten en docenten en kunnen we beter sturen op wat we willen als kernteam.”

Wat voor gevolgen had Corona voor jullie?

Esther: “Met Corona zijn we natuurlijk heel druk. Ik bedoel: vrijdag 13 maart ging de boel dicht en maandag draaiden de eerste lessen al online. Die eerste weken hadden we dagelijks online overleg met alle andere kernteams van het instituut IPS. Wat is de laatste stand van zaken? Hoe gaan we het online organiseren? Hoe ondersteunen we onze teams hierbij.“

 Ellen vult aan dat je met onderwijs altijd minstens een half jaar tot een jaar vooruit aan het plannen bent. “Nu zijn we bezig met het organiseren van het onderwijs voor volgend studiejaar, en de keuzes die we daarin moeten maken. Grotendeels wordt het afstandsonderwijs, maar we willen ook dingen op de HU doen. Dan krijg je vragen als: Hoeveel studenten mogen er in het gebouw? Welke groepen willen we per se fysiek zien? En voor welke lessen? En hoe groot kunnen de groepen zijn? Hoe zorgen we voor binding onder de nieuwe eerstejaars? Hoe regelen we lessen met 1.5 m afstand?”.

Onderwijs fixen met 1.5 m afstand

“Ik hou er wel van om dingen te fixen.” zegt Jenny. “Oplossingen te bedenken voor problemen. Zo hadden we tot een paar jaar geleden geen praktijklokaal, en nu hebben we HL7 0.056. Door corona komt de focus nu meer te liggen op de onderwijslogistiek voor onlinelessen en – voor sommige lessen vanaf september- de fysieke lessen met 1.5 meter afstand. We willen graag mooi onderwijs maken voor onze studenten, dat ook uitvoerbaar is voor de docenten. Onze taak is om hen daarin te ondersteunen. Dat betekent dat we aan het team vragen om mee te denken over oplossingen, maar ook dat we soms op de rem moeten trappen, omdat het anders niet haalbaar is. “

Het is een gemoedelijk gesprek waar de kernteamleden elkaar naadloos aanvullen. Je merkt dat ze goed op elkaar zijn ingespeeld. Ze zeggen dat ze elkaar al missen als ze elkaar een dag niet hebben gezien. Inmiddels hebben ze een online koffiecorner ingericht, waar ze elkaar ontmoeten.

Bedrijfsvoering

Ik, als iemand die geen snars weet van Bedrijfsvoering, vraag vervolgens: Zijn er vanuit de BV leerlijn overeenkomsten te zien met wat jullie doen als kernteam?  Ellen neemt natuurlijk het woord:

“ Het gaat bij ons ook over ‘intern’ en ‘extern’. Intern zijn we bezig met ‘Hebben we de boel op orde? Wat is onze visie op de toekomst? En natuurlijk brandjes blussen’ ( Jenny: “Met corona waren het wel bosbranden…”). Extern gaat het om: hoe staan wij bekend als Farmakunde? Hoe zorgen wij voor ons imago? Voor stage- en PO-plekken? Wat moet er verbeterd worden aan de opleiding? We doen nu een werkveld onderzoek hierover. Tipje van de sluier: We doen het best goed.”

Puzzelen

Jenny: “Uiteindelijk zijn we een soort meewerkend voormannen, ehh, voorvrouwen. We hadden het eerder over Risken en Monopoly. Misschien zijn we meer een coöperatief spel. Het is geen competitie. Het gaat meer om het voor elkaar te krijgen, iets moois maken. “

Esther vult treffend aan:  ”De puzzel leggen.”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s