Te laat

“Je bent te laat” zeg ik tegen de studente die 15 minuten na aanvang van de les nog doodleuk binnen komt wandelen. Ze kijkt verbaasd, alsof ik ineens Chinees spreek. Ik twijfel: de opkomst in mijn les is vandaag echt minimaal, deze studente heeft de moeite genomen om naar de les te komen, maar aan het begin van deze cursus hebben we afspraken gemaakt rondom laat komen. Toch maar even mijn poot stijf houden: “De afspraak is dat als je later dan 10 minuten bent, je even wacht tot aan de pauze.” Een beetje verbouwereerd verlaat ze mijn lokaal. Ik heb haar daarna niet meer gezien. Er was, hoorde ik later, wat belangrijks tussen gekomen.

Herkennen meer studenten en collega’s dit: Als ik regels stel over op tijd komen, jaag ik studenten weg die laat zijn (zie hierboven). Maar als ik hierover geen regels stel, dan gaat de hele tijd de deur open en komen plukjes studenten 15, 25, 30, 35 minuten te laat gewoon de klas inwandelen. En daar erger ik me aan. Allereerst omdat ik een Hermelien ben (zie ook mijn Hermelien blog) en ik er zelf een hekel aan heb om te laat te komen. Dus laatkomers zitten een beetje in mijn ‘allergie’, om in kernkwadranten te spreken. Ik weet dat het OV niet altijd meewerkt (maar hé: ik kom ook met het OV, weet dat bus 12 niet altijd meewerkt, maar als ik een les heb die strak om 10 uur begint neem ik als controlfreak een trein eerder dan normaal), en dat studenten (en ik!) soms uit een andere les of een ander gebouw moeten komen. Vandaar ook de 10 minuten speling; ik ben de beroerdste niet, maar het houdt een keer op. Toch?

Daarnaast vind ik het vervelend voor de studenten die WEL gewoon op tijd zijn, dat hun les de hele tijd onderbroken wordt. Het is rumoerig, leidt af en komt daardoor de sfeer in de klas niet ten goede. Het zijn namelijk meestal dezelfde mensen die keurig op tijd zijn, en dezelfden die te laat binnen komen wandelen.

Als laatste denk ik dat het belangrijk is om studenten te leren om op tijd te komen. Beter nu dan later. Vooral omdat ik mijn collega’s in andere cursussen regelmatig hoor klagen dat er weer een student te laat was, of zelfs niet kwam opdagen voor een toets. Ook gehoord: “Maar mevrouw, op mijn stage ben ik wel altijd op tijd hoor.” Ook mooi! Als docent ben ik blijkbaar niet belangrijk genoeg. Ik denk dat studenten zich niet realiseren dat ik, net als een praktijkbegeleider op Stage, ook een professional ben die 1) hoog opgeleid is (misschien zelfs wel meer dan die praktijkbegeleider) die 2) de student beoordeelt.

Dus hoe los ik dit op? Ik zou graag een docent zijn waarvoor studenten moeite doen om naar de les te komen en om daar op tijd te zijn, maar dat ben ik op dit moment dus nog niet. Misschien ligt het niet eens aan mij, maar aan een heleboel dingen die even belangrijker zijn voor een student (De snoozeknop? Appjes?). Aanwezigheidsplicht zoals op de middelbare school lijkt me ook geen gewenste situatie. Ervoor zorgen dat een student weet dat de les nuttig is en daarom op tijd komt? Ik gooide laatst bij mijn tweedejaars een balletje op om mij te vertellen waarom de opkomst zo laag was en waar ze behoefte aan hebben in de les. Krijg ik een mail van een student dat zij de laatste tijd niet was geweest omdat ze niet dacht dat de les nuttig zou zijn, en er werden 5 punten opgenoemd waar zij behoefte aan had. En van die 5 waren er 4 in de laatste lessen aan bod gekomen…. Dus misschien moeten we beter laten zien wat er te halen valt in de lessen?

Dit is natuurlijk allemaal geschreven vanuit mijn oogpunt als docent. Dus studenten: Ik sta open voor andere invalshoeken en (creatieve) suggesties. Reageer onder deze blog, mail me, of maak even een afspraak…. Zorg er dan wel voor dat je op tijd bent ;-).


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s