Het leuke van een blog op WordPress is dat je niet alleen kan zien hoe vaak je blog gelezen wordt, maar ook waar op de wereld. Zo werden mijn stukjes gelezen in Curaçao (Hallo oud-studente Lianne?), Nieuw Zeeland (mijn broertje of toch Iris die daar Stage 3 deed?), maar ook Spanje, Ierland, Engeland, Amerika, Marokko, Suriname, Thailand en de Malediven (LinkedIn connecties op vakantie?). Aangezien ik in het Nederlands schrijf, denk ik niet dat er buitenlandse apothekers of CRA’s of …(?).. zijn die mijn blog lezen en een buitenlandse Farmakunde opleiding bestaat bij mijn weten nog niet.
Ik stond vorige week bij -23⁰C op een Oostenrijkse piste waar iemand met een reddingshelikopter naar beneden werd gebracht. En ik vroeg me af of ze in het ziekenhuis waar die persoon naartoe werd gebracht ook projecten doen rondom bv. medicatiegesprekken bij ontslag. Vast wel, maar wie doet dat daar in Oostenrijk? De apotheker? Een hoofdverpleegkundige? Kijk, van bestaande internationale functies in de farmaceutische industrie weten we dat de Farmakundige die prima kan doen (CRA, regulatory affairs officer etc. etc.), maar hoe zit dat met taken van een Farmakundige in de (ziekenhuis)apotheek, bij de zorgverzekeraar, bij patiëntenverenigingen etc.? Zijn die daar versnipperd over meerdere functies? En zouden ze ook behoefte hebben aan een Farmakundige? Ik weet dat het lectoraat IZF wil inventariseren of er soortgelijke studies in andere landen zijn.
Soms zou ik graag even in de toekomst willen kijken. Zouden we over pakweg 20 jaar de Farmakundige/ Farmakunde opleiding geëxporteerd hebben naar andere landen binnen Europa? Dat onze afgestudeerden zeggen dat ze een bachelor in PBA (pie-bie-eej; Pharmaceutical Business administration) hebben en dat dan iedereen weet wat daarmee bedoeld wordt? Hebben we een master, of afstudeerprofielen in de verschillende kerncompetenties. Dat iemand z’n PBA heeft met een BV-profiel ofzo. Of dat je een Farmakundige wordt met een specialisatie in de ziekenhuisapotheek?
Terug naar het hier en nu: ondanks dat een 4ejaars student zei dat ze bij het zoeken van een stageplek veel minder uit hoefde te leggen wat Farmakunde was dan in jaar 1, zijn er nog steeds bedrijven en instanties die nog niet weten wat een Farmakundige kan. Misschien moeten we ons eerst concentreren op het verankeren van de Farmakundige in Nederland. Daar zijn wij (en al onze afgestudeerden!) overigens al druk mee bezig. Daarover een andere keer meer. Maar wie weet. Als ik over 10 jaar nog steeds bij Farmakunde werk, dan blog ik (als dat dan niet hopeloos ouderwets is) misschien wel in het Engels voor een wereldpubliek :-).