Achter de schermen: hoe docenten zich voorbereiden op een toets.

Hoe bereiden docenten zich eigenlijk voor op een toets?” vroeg een eerstejaarsstudent. Da’s een goede vraag, maar dat verschilt, net als voor jullie, per toets. Irene en Carolien lichten er in deze blog een paar uit.

  • Schriftelijk beroepsproduct

Wat moet je als docent nu voorbereiden aan het nakijken van een beroepsproduct? Je kijkt het toch gewoon na? Moet je natuurlijk wel weten waarop/hoe je moet beoordelen. We hebben daarvoor de rubrics. Ja, precies diezelfde rubrics die op Canvas staan en die we ook in de lessen bespreken.

Irene: “En niet alleen rubrics, soms ook voorbeeld toetsen, de beoordelingsformulieren moeten klaar liggen etc.. Ik ben zelf niet zo goed in alles digitaal, ik heb graag een uitgeprint voorbeeld ernaast liggen als ik digitaal na kijk. En natuurlijk moet ik altijd 23 keer de trap op en af om te zorgen dat ik nou eindelijk alles eens op m’n bureau heb liggen 😉 ”

Carolien: ”En net als jullie moeten wij ook weten wanneer iets ‘voldoende duidelijk is uitgelegd’. Daarvoor hebben we altijd een afstemmingsmoment, de zogenaamde IBB (InterBeoordelaarsBetrouwbaarheid! Komt het je bekend voor, tweedejaarsstudenten?).” De ene keer doen we dit voordat de toetsen ingeleverd worden met een product van het jaar daarvoor, de andere keer tijdens het nakijkproces. We beoordelen dan met zijn allen dezelfde toets. Als alles goed gaat, dan komen we op hetzelfde cijfer uit. Zo niet, dan bespreken we waarom we op een criterium tot een ander cijfer komen en beslissen dan hoe we op een lijn komen met beoordelen.”

Irene vult aan: “Soms lopen we tegen onverwachte dingen aan bij het nakijken. Bijvoorbeeld studenten die een opdracht of vraag heel anders geïnterpreteerd hebben, waardoor er een heeeeeel ander antwoord komt. Ook in dat geval overleggen we met de coördinator hoe we daarmee omgaan.”

  • Mondelinge toets

Is de mondelinge toets op basis van een schriftelijk product? Dan lezen we dat van te voren door en noteren we er vragen bij. “Soms hebben we gezamenlijk een aantal voorbeeldvragen opgesteld. Bijvoorbeeld toen we de farmacologiekennis bij FC3 nog mondeling toetsten in het adviesgesprek. “ zegt Carolien. Voorbeeldvragen zijn natuurlijk niet aan de orde bij een toets die niet over kennis, maar over je communicatievaardigheden gaat, zoals presenteren. Dan lopen we van te voren de criterialijst door. Die printen we bij een mondelinge toets uit, zodat we gelijk zaken/vragen daarop kunnen noteren.

“Het indelen van de mondelinge toetsen is ook belangrijk.” noemt Carolien vervolgens. “Zo moet er genoeg pauze tussendoor zijn. Anders weet ik aan het einde van de dag echt niet meer wie ik welke vraag hebt gesteld. En of het antwoord juist was. Tijd om rustig je beoordeling te noteren is ook geen overbodige luxe.” Ook onderdeel van de voorbereiding is kijken wanneer andere docenten de toetsen hebben. Misschien zat bij jouw mondelinge toets een andere docent erbij. Ook dat is IBB. Je docent overlegt dan na afloop de beoordeling met de andere docent. Is er een nieuwe docent? Dan kijkt die meestal eerst mee met een ervaren docent.

  • TestVision

Je zou denken, TestVision, daar hoeft een docent toch niets aan voor te bereiden? Toetsvragen in het programma en klaar is Kees/Carolien/Esma/Ruby/etc… Maar ook de toetsafname zelf moet voorbereid worden. Dat regelen wij namelijk niet, dat doet de toetsorganisatie. In blok D en E1-3 zijn er bijvoorbeeld 900 (!) digitale toetsen op de HU die ingepland moeten worden. Wij moeten de toetsorganisatie ruim van te voren laten weten (1) hoeveel studenten er komen (=ingeschreven zijn in OSIRIS) en of er (2) speciale eisen zijn; dat het in een beveiligde toetsomgeving moet staan, dat bv. Excel beschikbaar moet zijn, hoeveel mensen extra tijd hebben etc.. De toetsorganisatie regelt vervolgens dat er genoeg surveillanten zijn voor het aantal studenten en dat de ICT-mensen alles goed klaar zetten. Daarom kan je je niet op het laatste moment nog inschrijven voor een toets.

Carolien: “Ook in TestVision moet alles kloppen. Zijn de juiste studenten gekoppeld aan de juiste toets? Is het tijdvak ingesteld? Juiste settings (bv. IP controle op computers, wachtwoord)? Heb ik een TV-toets, dan moet ik mijn TestVision-buddy van te voren deze settings laten controleren. Farmakunde zou Farmakunde niet zijn als we daar geen complete KM-instructies voor zouden hebben 😊.”

Irene sluit af: “Kortom, jullie bereiden je voor op een toets, maar wij docenten toch zeker ook! Want na jullie harde werk, moeten wij aan de bak!”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s