Van brainstormsessie naar officiële alumni vereniging

Misschien hebben jullie al iets van de nieuwe Vereniging Alumni Farmakunde (VAF) langs zien komen. Misschien ook niet, dan adviseren wij je zeker om eens een kijkje te nemen op onze website! Voordat je dat doet willen wij graag iets vertellen over de toch wel lange weg naar de oprichting van deze vereniging.

Wij, Els, Johanneke, Leontien en Nadine, hebben samen de studie Farmakunde gevolgd. We waren enthousiaste studenten en vonden het contact met elkaar ook erg leuk. Soms gingen we na een lange studiedag nog met elkaar richting centrum Utrecht om wat te eten. Tijdens één van die busritjes is het idee ontstaan, ergens aan het begin van ons vierde studiejaar. We hadden het er met elkaar over hoe jammer het zou zijn om het contact met elkaar te verliezen en ineens werd het genoemd: ‘Zullen we een vereniging voor Farmakundigen starten?!’.

De opleiding Farmakunde is breed en Farmakundigen zijn inmiddels overal aan het werk. Vaak zien we dat Farmakundigen onder een andere noemer aan het werk zijn en daarom is het niet altijd makkelijk om te achterhalen wat wij als Farmakundigen kunnen. Voor onszelf niet, maar ook binnen het farmaceutisch werkveld niet. Om onszelf op de kaart te zetten is de eerste stap om met elkaar in contact te zijn, ervaringen uit te wisselen en ons enthousiasme over ons mooie vakgebied te delen met het farmaceutisch werkveld. Daarvoor zou een Farmakunde vereniging erg handig zijn!

Met alleen een idee is er nog niets natuurlijk, maar we wilden hier wel iets mee. We zijn in januari 2020 gestart met een brainstormsessie. In het Farmakunde lokaal op de HU. Alle ideeën die wij hadden voor een vereniging werden daar opgeschreven. We hadden zoveel ideeën, daar wilden we echt iets mee! Het werd dus steeds serieuzer, daarom gingen we speciale vergaderingen inlassen. Inmiddels konden we niet meer live bij elkaar komen, dus de vergaderingen waren online en taken werden verdeeld. Met elkaar hebben we een projectvoorstel gemaakt, zodat we ook met de HU in gesprek konden over ons voorstel. Want ook de opleiding is erg enthousiast en wil graag meewerken. Vol enthousiasme zijn we gestart en we kwamen er al snel achter dat een vereniging oprichten behoorlijk wat haken en ogen heeft. Je hebt te maken met allerlei eisen, de bank, de KvK, statuten moeten worden opgesteld, een huisreglement is nodig. En natuurlijk wilden we een mooi logo, een website, noem maar op.

Ondertussen zaten wij midden in ons afstuderen en dat samen met corona zorgde zo nu en dan voor een dipje. Ik denk dat dit voor iedere student herkenbaar is! Gelukkig zaten we nooit allemaal tegelijk in zo’n dip en konden we elkaar hier doorheen loodsen. Na onze studie hadden we ook behoefte aan even genieten van onze vrije tijd. Dit samen met het feit dat we nog niet live een openingsfestiviteit konden organiseren én er nog het één en ander geregeld moest worden voor de VAF officieel was, vonden we dat we het wel even wat rustiger aan mochten doen. Gelukkig begon het al snel weer te kriebelen om met andere Farmakundigen te gaan connecten. Na meerdere ontwerpen hebben we nu al wel een prachtig logo voor de VAF. We hebben intussen een mooie website, de inschrijving bij de KvK is geregeld en we hebben een promotiefilmpje gemaakt. Onze voorkeur ging en gaat er nog steeds naar uit om de openingsfestiviteit op een fysieke locatie te organiseren. Corona maakt dit erg lastig en daarom heeft deze nog niet plaatsgevonden. Het promotiefilmpje hebben we gedeeld op LinkedIn en het is fantastisch om te zien dat er zoveel enthousiaste Farmakundigen zijn! De aanmeldingen stroomden meteen binnen 😊 Inmiddels zitten we al op 26 leden, dit is voor ons extra motivatie om een mooie opening te organiseren!

V.l.n.r: Nadine, Johanneke, Leontien en Els

Zoals hierboven ook al aangegeven hebben we een nauwe samenwerking met de HU. Zij zijn zeer betrokken bij de Farmakunde alumni en hebben het afgelopen jaar ook een uitgebreid werkveld onderzoek uitgevoerd. Uit dat onderzoek is gebleken dat er vooral een wens was voor inhoudelijke alumni activiteiten. Gevraagd is aan welke activiteiten jullie zouden willen deelnemen samen met andere afgestudeerde farmakundigen (meerdere antwoorden waren mogelijk). Ruim zestig procent van de respondenten (n=159) heeft aangegeven graag deel te willen nemen aan een cursus of workshop. Daarnaast gaf ongeveer veertig procent van de respondenten aan te willen deelnemen aan een borrel of lezing. Dit zijn uitkomsten waar de HU zeker in tegemoet wil komen en waar wij met de alumnivereniging ook graag een bijdrage in gaan leveren.

Zonder jou kunnen wij al deze mooie plannen en activiteiten niet gaan uitvoeren! Wordt daarom snel lid van onze vereniging 😊. Wil je nog niet meteen lid worden, maar wel graag op de hoogte blijven van onze activiteiten? Neem dan vooral een kijkje op onze website en meld je aan: www.alumnifarmakunde.nl. We zouden het ontzettend leuk vinden om alle mooie verhalen van enthousiaste Farmakundigen te horen en de liefde voor ons vak te verspreiden.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s