Een impressie van ‘nieuwe’ zorg uit het werkveld van farmakunde

Door: Marlieke Janssen, geboeid door patiëntenzorg van de toekomst, docent Farmakunde

Thuis leren, thuis werken, thuis sporten, thuis uit eten…verrassend hoeveel je thuis kunt doen. Vraag niet hoe je het allemaal moet organiseren, maar ook ik doe een poging. Ik ontdek nieuwe leuke dingen, maar veel uitstapjes en afspraken staan al een tijd on hold… Ik snap ook goed dat veel mensen er klaar mee zijn. Het lijkt wel een soort corona-pauze. Het is maar goed dat het zonnetje meer schijnt en je weer meer kunt ondernemen.

Wat absoluut niet op pauze heeft gestaan, is de farmaceutische sector. De roep om een Coronavaccin heeft nieuwe routes mogelijk gemaakt. Iedereen keek uit naar een vaccinatie; ja, snel-sneller-snelst op de markt brengen graag, was het verzoek. Ooit heb ik op een laboratorium stage gelopen (bij het Nederlands Vaccin Instituut), en meegewerkt aan onderzoek naar een nieuw kinkhoestvaccin. Ik heb toen op DNA niveau onderzoek gedaan, veel uitproberen, testen. Dit type onderzoek is het fundament van vaccinontwikkeling, maar in het grote geheel maar een van de schakels om tot een vaccin te komen. Grappig genoeg, jaren later, kwam ik bij de GGD GHOR met jeugd gezondheidsorganisaties in gesprek over de organisatie van het vaccineren van zwangeren tegen kinkhoest. Dan gaat het over voldoende plek in koelkasten, afstemmen met verloskundigen, welke organisatie betaalt wat, maar ook over het registreren van een prik voor ongeboren kinderen. Kortom, ik realiseer ik me maar al te goed hoeveel stappen er nodig zijn totdat er in een arm of bil geprikt mag en kan worden. Dat dit proces nu, voor Corona, in 1 jaar rond is, is baanbrekend te noemen. Zeker weten dat dit soort trajecten in de toekomst geen 10 jaar meer hoeven te duren; samenwerken, kennis delen, funding en efficiënte processen zullen nieuwe therapieën sneller bij de patiënt brengen. Zo beschrijven ze dit ook in het artikel Fast forward van McKinsey. Altijd mooi om te leren van processen en te kijken hoe zorg beter en sneller kan. Er is al zoveel mogelijk om te versnellen.

Ik vind het inspirerend om te kijken naar nieuwe ontwikkelingen, een beetje wegdromen, want dan lijkt er meer te kunnen. Ik probeer me een beeld te vormen hoe zorg er over x jaar uit ziet. Wat zou je dan gek vinden of normaal? Voor jou als student misschien wel de toekomst waar je in komt te werken. Ik neem jullie mee langs een aantal initiatieven:

Medicatiedrone

Met een knalgele medische drone worden straks medicijnen en bloed bij het ziekbed afgeleverd, in het ziekenhuis of waar ze nodig zijn. Zie je hem al vliegen? De testvluchten worden al gemaakt tussen Meppel en Zwolle. In een filmpje laten ze zien wat de bedoeling van het project met de drone is. Mij lijkt het ook wel wat voor de thuiszorg, zou een hoop heen en weer gereis met zieke patiënten schelen.

VR bril

En, zet jij wel eens een VR-bril op? Leuk om mee te gamen? Patiënten kunnen met een VR-bril op ontspannen, pijn loslaten en even in een andere wereld dromen. In het St. Antonius ziekenhuis en Catharina ziekenhuis wordt al gewerkt met VR, staat in dit artikel. Saaie muren en lang wachten daar heb je dan geen last mee van. Ben wel benieuwd of het geen rare bijwerkingen geeft. Liggen patiënten straks zeeziek in hun bed omdat ze een virtueel boottochtje gemaakt hebben?

AI en apps

Als je verder zoekt naar nieuwe ontwikkelingen in de zorg, geheid dat je dan een initiatief tegen komt gericht op het ontwikkelen van een app. Heb je ergens last van, wil je werken aan een gezonde leefstijl, hulp nodig bij medicijngebruik? Apps voorspellen en helpen. Via de smartphone krijg je passende tips, zelfs nog voordat je zelf weet dat je ziek wordt. Diagnoses kunnen steeds preciezer met behulp van AI. Zo lees ik in het artikel van Philips de plannen voor een versnelde diagnose van kanker door AI in te zetten bij het beoordelen van beelden. Zo kun je sneller meer mensen helpen.

Pharmi, de digitale apotheker; http://www.pharmi.nl

Behalve meer mensen helpen, is zorg op maat, persoonlijk, ook echt iets dat norm gaat worden. Leuk voorbeeld van persoonlijke zorg vind ik deze 3Dgeprinte persoonlijke medicijnen waar o.a. TNO aan werkt. Ze zien er prachtig uit. Deze printtechtniek kan er voor zorgen dat er een ‘perfecte’ pil komt voor iedereen. Denk maar in: een dosis op maat afstellen, verschillende soorten medicatie combineren, de vorm aanpassen op wensen van de patiënt etc. Naast persoonlijke zorg wordt er ook veel moois bedacht om service in de zorg sneller en flexibeler te maken. Zo’n Coronagolf heeft dit wel een boost gegeven. Na een jaar gedwongen zorg op afstand bieden, zijn een online apotheek en apotheker zoals Pharmi en medApp normale vormen van service aan het worden. Heb jij al kennis gemaakt met Pharmi? Ze heet je hier welkom. En zo zijn er nog veel meer initiatieven waar ik enthousiast van wordt en staat gelukkig niet alles op corona-pauze. Wat voor een initiatieven vind jij interessant? Wie weet ga jij er zelf aan werken of er een bedenken!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s