Medicijnen in de media – maart 2021

Het is weer tijd voor een update rondom medicijnnieuws! Voor de mensen die onder een steen hebben gelegen en die geen nieuws rondom de vaccins meegekregen hebben, hier een korte update (en dan gaan we door naar het nieuws dat ondergesneeuwd is geraakt door al het vaccinnieuws):

– Met het vaccin van Janssen erbij zijn er inmiddels 4 coronavaccins goedgekeurd door de EMA.

– Het vaccin van AstraZeneca heeft al geruime tijd leveringsproblemen en er is een superzeldzame bijwerking op de bloedplaatjes die gelukkig behandeld kan worden. Volgens een laatste studie is het AstraZeneca vaccin voor 79% effectief, al zijn ook daar weer kanttekeningen bij. Voor een mooie uitleg over vaccins en effectiviteit, kijk dit filmpje maar eens.

– Op de website van het Lareb vind je alles wat bekend is over gemelde bijwerkingen van de vaccins; O ja, ze kunnen nog hulp gebruiken bij het verwerken van deze bijwerkingen: https://www.lareb.nl/nl/pages/werken-bij-lareb

– Kijk ook eens het Corona journaal van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (Tweedejaars farmakundestudenten die nu FC3 volgen: let eens op de manier van onderbouwen!) Daar hoor je nog veel meer nieuws rondom de vaccinaties, clinical trials en andere onderzoeken.


Zo. Kunnen we nu dan door naar ANDER medicijnnieuws?

Bijvoorbeeld dat het Radboud ziekenhuis, samen met 3 andere ziekenhuizen, eerder verstrekte geneesmiddelen opnieuw gaat uitgeven, om de verspilling van geneesmiddelen terug te dringen. Er was al eerder een onderzoek naar gedaan en nu lijken de aanbevelingen daarvan echt geïmplementeerd te worden. Zo worden medicijnen voor een kortere periode voorgeschreven en worden medicijnen die over zijn, getest om te bepalen of ze opnieuw verstrekt mogen worden.

Dat is ook handig met in het achterhoofd de medicijntekorten waar we tegenaan lopen. Het blijft een probleem, want net als in 2019 lag het tekort in 2020 rond de 1480 soorten. Dat ligt niet alleen aan de manier waarop de productie nu is geregeld, maar ook aan ons preferentiebeleid, waardoor Nederland bij medicijntekorten achteraan staat in de rij.  Met de coronapandemie zijn de gevolgen van afhankelijkheid van de productie in een ander land en/of een ander continent ook sterker voelbaar. Daarom wordt er door de EU gekeken of productie weer teruggehaald kan worden naar Europa. Zowel de NRC als het radioprogramma Pointer hebben er een item aan gewijd. De moeite waard om even te lezen/luisteren.


Dichter bij huis was er nieuws over reumapatiënten : Het blijkt zinvol om bij reumapatiënten die al jaren biologicals gebruiken te kijken of je deze langzaam kunt afbouwen. Dat is in het voordeel van de patiënten, die daardoor minder bijwerkingen ervaren. Een ander (bekend) probleem van een reumapatiënt is het openen van een medicijnverpakking en het uit de blisters halen van een pil. Dit werd laatst weer belicht door het tv-programma Kassa!. Blisterverpakkingen zijn niet alleen lastig voor reumapatiënten, maar ook voor MS patiënten en ouderen. Daarom willen patiëntenverenigingen kijken of ze samen met de geneesmiddelfabrikanten een patiëntvriendelijkere verpakking kunnen bedenken die ook voldoet aan de wet- en regelgeving.


Je zou het haast vergeten, maar het RIVM houdt zich ook bezig met andere dingen dan corona. Zo gaven ze laatst een waarschuwing over St Janskruid in thee en voedingssuplementen. Mensen denken namelijk dat als iets ‘natuurlijk’ is, dat het dan niet schadelijk is. Nou, volgens mij is slangengif natuurlijk en is een slangenbeet toch echt schadelijk voor je. Nu zijn er meldingen dat het gebruik van St. Janskruid heeft geleid tot verbranding van de huid als mensen daarna in de zon gingen zitten. Oppassen dus! Wat velen ook niet weten (armakunde studenten natuurlijk wel ;-)) is dat St. Janskruid bepaalde CYP-enzymen in de lever induceert. Laten die enzymen nu belangrijk zijn voor de omzetting van bepaalde geneesmiddelen. Daardoor kan het gebeuren dat een geneesmiddel sneller wordt afgebroken dan de bedoeling is en het geneesmiddel niet (goed) genoeg meer werkt.


Mijn dochter vroeg laatst of zij ook gevaccineerd zou worden tegen corona. Ik vertelde haar van niet, omdat zij nog jong is en niet zo ziek wordt van corona. Maar wat daarbij ook meespeelt is dat geneesmiddelen niet/nauwelijks getest worden op kinderen, omdat dat ethisch niet verantwoord is. Het gevolg daarvan is dat er nauwelijks geneesmiddelen voor kinderen worden ontwikkeld, zo bleek uit een inventarisatie van de Access to Medicine Foundation, waar de NRC over schreef.

Tot zover!


Een reactie op “Medicijnen in de media – maart 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s