“Heeft u mijn cijfer al?”

Deze week schrijft Irene van Gerner over wat haar bezig houdt, zo aan het einde van blok B:

Twee dagen na de inleverdeadline van een toets. “Mevrouw!! Heeft u mijn cijfer al?”. Ooit was ik ook zo’n ongeduldige student. Maar nu ervaar ik de andere kant. En zal ik jullie eens even meenemen in het proces -“toetsen beoordelen”. Dan weten jullie ook waarom we niet 2 dagen later een cijfer kunnen geven 😉

Jullie leveren op X datum je toets in. Sommigen hebben dat al ruim voor die deadline gedaan, anderen hebben de avond ervoor nog een hoop stress om alles af te maken en in te leveren. Dan begint voor jullie het lange, lange wachten. Als docenten hebben we 15 werkdagen de tijd om een toets na te kijken. Veel van jullie vinden dat lang. “Ah joh het zijn maar 6 pagina’s, dat hoeft niet zo lang te duren toch?” . Let op, daar komt ie, wat doen wij als docent nou allemaal:

 • We checken in Gradework of alle toetsen binnen de afgesproken tijd zijn ingeleverd
 • We doen een plagiaatcheck. Het is namelijk wel zo fijn als we weten dat jullie de toets ook echt zelf gemaakt hebben
 • We bespreken met het docententeam het nakijkmodel en de rubric zodat alle docenten op 1 lijn zitten. Hiervoor kijken we gezamenlijk 1 toets na om te kijken of iedereen alles op dezelfde manier interpreteert.
 • We openen een toets en beginnen met nakijken. Dit doet iedere docent op zijn eigen manier. Ik lees eerst de toets een keer van A tot Z door en markeer spelfouten. Daarna lees ik de toets nogmaals, met de rubric erbij zodat ik feedback kan geven en dingen aan kan kruisen.
 • We kennen punten toe per criterium
 • We berekenen het eindcijfer.
 • We doen dit bij alle 30 toetsen.
 • We bellen met elkaar om twijfelgevallen te bespreken. We kijken weer wat eerdere toetsen na omdat we wellicht na een telefoon gesprek tot een ander inzicht zijn gekomen.
 • We lezen een eerst nagekeken toets nog eens na omdat je met de eerste toets altijd het langst bezig bent en even wil checken of je echt alles op dezelfde manier hebt beoordeeld.
 • We zorgen dat het bewijsmateriaal (rubric etc) in Gradework komt, zodat het voor jullie zichtbaar en herleidbaar is.
 • We voeren het cijfer in in Osiris en plannen een inzage
 • We halen opgelucht adem dat het precies weer in de 15 werkdagen gelukt is.

Want naast bovenstaande waslijst doen we nog meer. We zijn namelijk niet 15 werkdagen uitgeroosterd om na te kijken. We geven tussendoor nog les, houden overleggen, ontwikkelen onderwijs, kijken nog andere toetsen na. En momenteel zijn veel van ons ook nog thuisjuf of -meester, smeren we boterhammetjes, schenken we bekers melk in en lunchen we af en toe zelf ook nog wat.

Ik snap het echt hoor, als je je toets hebt ingeleverd wil je direct weten waar je aan toe bent. Het liefst een minuut later. Die ongeduld had (en oke laten we eerlijk zijn, niet alleen had maar heb, ik ook). Als ik een mail stuur wil ik eigenlijk al reactie voor ik op verzenden heb gedrukt. Maar hey alles op z’n tijd! Dus als jullie je toets ingeleverd hebben, laat het lekker even voor wat het is, het cijfer volgt echt! En ook wij worden er blij van als we jullie blij kunnen maken met (goede) cijfers. En nu stop ik met bloggen. Ik moet namelijk nog een paar toetsen nakijken.


Een reactie op ““Heeft u mijn cijfer al?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s