Farmakundige in het werkveld: De diversiteit van de farmaceutische industrie

Deze week een blog van Lianne Newton-Dijkhuizen. Zij is farmakundige en sinds 2017 farmaceutisch vertegenwoordiger bij Janssen. Lees hier wat zij allemaal doet:


“Ik heb een patiënt met een niet gemetastaseerd castratie resistent prostaatcarcinoom en met een PSADT van minder dan 6 maanden. Dat betekent dat er binnenkort een progressie zal zijn met uitzaaiing van de prostaatcarcinoom. Moet ik voor deze patiënt enzalutamide of apalutamide voorschrijven?”

“Er is in ons farmaceutisch budget voor de oncologie niet genoeg ruimte om een middel voor te kunnen schrijven. Ook al wordt dit middel als eerste keuze in de HOVON-richtlijnen aanbevolen. Wij willen het beste voor onze patiënten, maar helaas hebben wij niet de financiële vrijheid om hiervoor te kunnen kiezen. Zou je ons kunnen helpen om dit middel beschikbaar te krijgen voor onze patiënten?”

“Aangezien het behandelschema van een van onze middelen erg ingewikkeld is, zou jij ons kunnen helpen met het voorraadbeheer?”

Dit zijn situaties die ik dagelijks meemaak op mijn werk.

In 2017 ben ik voor het farmaceutisch bedrijf Janssen gaan werken. Janssen is het farmaceutisch bedrijf van Johnson & Johnson. Na mijn sollicitatiegesprek werd ik al na een week in vaste dienst genomen en moest ik gelijk mijn koffers inpakken om een weekje naar Panama te reizen voor verschillende trainingen van producten die ik zou gaan vertegenwoordigen. Ik werk op Curaçao, Aruba en St. Maarten als farmaceutische vertegenwoordiger voor de therapeutische gebieden hematologie, oncologie en neurowetenschappen. Momenteel vertegenwoordig ik 7 verschillende innovatieve middelen.

De geneesmiddelen waar bij Janssen iedere dag aan gewerkt wordt, raken de levens van miljoenen mensen over de hele wereld. Het vertrouwen dat mensen hebben in de producten en diensten van Janssen brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. De visie van Janssen is om een toekomst te creëren waarin ziekte tot het verleden behoort. Ik voel me vereerd om deel uit te mogen maken van een bedrijf die hiervoor staat en gaat.

Bij Farmakunde leren wij vanuit de opleiding zoveel verschillende aspecten van de farmacie. Denk bijvoorbeeld aan kwaliteitsmanagement, farmacologie, bedrijfsvoering, farmaco-economie, anatomie & fysiologie, onderzoek en zeker niet te vergeten communicatie. Al deze aspecten komen weer terug in mijn dagelijks werk als farmaceutisch vertegenwoordiger. Maar wat zijn nou precies de taken van een farmaceutisch vertegenwoordiger? Is dat alleen op bezoek gaan bij een arts en een bakkie koffie doen?

Als farmaceutisch vertegenwoordiger ben ik verantwoordelijk om expert te zijn van de middelen die ik vertegenwoordig. Hoe doe ik dat? Allereerst door op onderzoek uit te gaan. Dit probeer ik als farmakundige zo objectief mogelijk te doen. Wanneer iets niet duidelijk is, stel ik mijn vragen aan collega’s van het ‘medical affairs team’. Dit team bestaat uit artsen en onderzoekers. Vervolgens is het belangrijk om te begrijpen wat het ziektebeeld is en hoe de levens van de patiënten hierdoor worden beïnvloed. Daarna hou ik mij bezig met de bijsluiter en alle andere aspecten van het geneesmiddel zoals effectiviteit en veiligheid, maar ook de positionering van het middel in verschillende landen.

Een nieuw geneesmiddel op de markt brengen

Een van de eerste stappen om een middel op een markt te lanceren is ervoor zorgen dat het middel vergoed wordt door de verzekering. Meestal wordt er dan gekeken naar de vergoedingen in de Verenigde Staten en in Nederland. Vervolgens is het belangrijk om te onderzoeken wat de afname zal zijn om een prijs constructie te bepalen voor dat land. Per eiland is de eindprijs ook afhankelijk van de geneesmiddel prijs wetten die er gelden.

Een ‘Launch Event’ wordt dan door de lokale vertegenwoordigers, waaronder ik dus, georganiseerd samen met het marketingteam uit het hoofdkantoor. Dus ik stel samen met het marketingteam een agenda op, kies samen met hen de juiste spreker (dit moet natuurlijk een gerespecteerd arts zijn) en vervolgens plan ik het event samen met de congreslocatie/catering etc.. Ik heb weleens een ‘Mega Launch Event’ meegemaakt in Trinidad waar verschillende nieuwe geneesmiddelen in een keer werden gelanceerd. Op Aruba heb ik weleens een Launch Event gehad met sprekers uit de VS, Nederland en Jamaica. Na afloop van het event is het allerbelangrijkste; de follow up van het event onder de aanwezigen.

Eenmaal op de markt

Pre corona reisde ik iedere maand naar Aruba en St. Maarten om ook daar de lokale markt te kunnen ondersteunen. Door de pandemie werk ik al sinds maart vanuit huis door middel van virtuele interacties met verschillende stakeholders (artsen, apothekers, verpleegkundigen, verzekeringsmaatschappijen etc.) van de markten. Ook houd ik mij meer bezig met product trainingen die ik online kan volgen. Evenals klinische conferenties waarbij nieuwe data gepresenteerd wordt van klinische studies.

Het belangrijkste waar ik mij maandelijks mee bezig houd is het voorraadbeheer van onze middelen en de ‘patiënt tracking’ om samen met de apothekers de therapietrouw in de gaten te houden.

Als farmaceutische vertegenwoordiger ga ik dus niet alleen op bezoek bij een arts voor een bakkie koffie. De diversiteit in de farmaceutische industrie maakt dat ik, als farmakundige, als schakel kan fungeren tussen verschillende stakeholders in de markt.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s