Gezonderzoek

Bij de HU heb je niet alleen opleidingen, maar ook Kenniscentra waaronder allerlei lectoraten vallen die Praktijkgericht Onderzoek doen. Laten wij nu ook docenten hebben die naast hun werk bij Farmakunde  onderzoek doen bij het lectoraat Innovaties van Zorgprocessen in de Farmacie (IZF). Ik ging op een vrijdagmiddag in gesprek met Lennie Donné en Ruby Janssen over hun onderzoek, maar vooral ook waarom zij het belangrijk en leuk vinden: 

Om bij het begin te beginnen: Wat doet het lectoraat IZF? 

Lennie: “Heel breed. Alles wat met innovaties van farmaceutische zorg te maken heeft. Dus je kunt denken aan innovaties/interventies op therapietrouw, alles wat met medicatiemanagement in de thuissituatie te maken heeft etc.. We zitten niet alleen met docenten van Farmakunde bij IZF, want we hebben ook collega’s van Huidtherapie in het lectoraat. Daar wordt namelijk ook farmaceutische therapie geleverd. “

Ruby, wat doe jij precies bij het lectoraat IZF? 

“Ik werk mee aan het MAKE-IT onderzoek. Dat staat voor Medication Adherence Knowledge, Expertise and Implementation Taskforce. “

Dat is een hele mondvol en het is mij niet gelijk duidelijk wat Ruby dan doet. Iets met therapietrouw, denk ik. Ruby legt het daarom aan mij uit in onderstaande video: 

(meer info op https://makeitconsortium.nl/

Daarna is het woord aan Lennie. “Ik ben betrokken bij allerlei verschillende projecten, dus ik heb niet een onderzoek zoals Ruby. Ik zal de drie belangrijkste eruit lichten. Als eerste zijn we aan het kijken hoe we een app kunnen inzetten om mensen in een kwetsbare thuissituatie te kunnen signaleren die baat zouden kunnen hebben bij een medicatiebeoordelingsgesprek. De huidige selectiecriteria die apotheken gebruiken om mensen te selecteren zijn namelijk heel erg breed. Dit doen we samen met het IVM (Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik) en Connected Care (organisatie die technologie ontwikkeld voor betere samenwerking binnen de zorg). […] Dit is een relatief kortlopend project van 14 maanden, dus als het goed is weten we over ongeveer een jaar of we hier wat mee kunnen. Het tweede project heet FRIEND (Fall Prevention Implementation Study; https://husite.nl/friend//), en daarbij zijn we met heel veel partners (o.a. zes lectoraten, maar ook wijkpartners zoals de apotheek) aan het onderzoeken hoe we interventies rondom valpreventie kunnen inzetten. “ 

Het derde onderzoek gaat over het beeld dat patiënten hebben van de apotheek en daar hebben ook farmakundestudenten, zowel Stage1 studenten als een afstudeerstudent, een bijdrage aan geleverd:  

Het gesprek is eigenlijk al over helft als we bij de vraag aankomen waarom het belangrijk is voor studenten om iets over het lectoraat te weten. Lennie:  “Omdat we best onzichtbaar zijn voor studenten, raken zij pas laat in hun studie op de hoogte van wat we zijn en doen en daardoor komen ze laat bij ons uit [voor afstudeeronderzoek]. Ik zou juist willen uitdragen dat wij heel veel doen waar zij straks juist in de praktijk mee te maken krijgen. Al de interventies en kwaliteitsmanagementsystemen waar de farmakundigen in het werkveld mee werken, daar gaat vaak dit soort onderzoek aan vooraf. Ik denk dat het heel goed is voor studenten om dit te weten. Op het moment dat je komt te werken op zo’n plek dat je dan weet ‘hoe is dit zo gekomen’.” 

Ruby vult aan dat het lectoraat ook een verbinder is naar vele externe stakeholders. Zoals allerlei stichtingen als Pharos en Kijksluiter, of de wijkpartners die Lennie net noemde bij FRIEND.  Lennie: “Tijdens het doen van het onderzoek ben je met heel veel partijen aan het samenwerken en daar leer je ook heel veel van en vergroot je je netwerk. “ 

Als rode draad door het gesprek komt telkens terug hoe belangrijk ze het vinden dat het niet alleen om het onderzoeken gaat, maar vooral ook over het implementeren van interventies en door onderzoek daaraan ervan te leren. Zodat de patiënt er uiteindelijk beter van wordt en dat het onderzoek niet op de plank terecht komt. Ruby legt uit:  “De bedoeling van dit soort onderzoek is dat het duurzaam ingezet kan worden. Dat de interventie ook blijft. Daarom is het valpreventie onderzoek van Lennie zo’n tastbaar voorbeeld. Bijvoorbeeld:  bepaalde bètablokkers verhogen het risico op vallen. En daarom wil je ook dat als zo’n project is gedaan, dat het dan ook blijft. “ 

Wat merken studenten er nu van dat jullie onderzoek doen? 

 Na ruim drie kwartier zit het gesprek erop en ik betrap mezelf erop dat ik dat eigenlijk jammer vind. Allereerst omdat het leuk is om met Lennie en Ruby niet over onderwijs, maar over hun onderzoek te praten. Maar ook omdat ik nu al ontzettend benieuwd ben wat eruit gaat komen en hoe farmakundigen daar weer op kunnen voortbouwen. Ik denk dat ik snel weer een gesprek moet inplannen 😊. 


Meer weten over het lectoraat IZF? Kijk dan op https://www.hu.nl/onderzoek/innovatie-van-zorgprocessen-in-de-farmacie


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s