Gastblog uit het werkveld : De veelzijdigheid van een farmakundige op het gebied van Kwaliteit.

Deze week een gastblog van een oud deeltijdstudente, Leonoor Zanen, die in 2012 is afgestudeerd en nu een aantal jaren werkervaring als farmakundige heeft:

Waarom ik het leuk vind om een gastblog te schrijven? Om aan de toekomstige Farmakunde studenten te vertellen hoe veelzijdig deze studie is, dat de studie Farmakunde steeds bekender wordt bij de werkgevers en dat je tijdens je studie een onderdeel kan vinden waardoor je zo enthousiast raakt zodat je daar verder in wilt verdiepen.

Opnieuw studeren

Na 30 jaar als apothekersassistente in de openbare apotheek te hebben gewerkt vond ik het wel tijd worden om eens wat verder te gaan kijken. Het moest wel in een geneesmiddelenomgeving zijn want ik ben een geneesmiddel/patiënt mens. Na wat zoeken op het internet kwam ik de studie Farmakunde tegen aan de HU, die ook in deeltijd werd aangeboden. Dat leek mij wel wat dus heb ik mij op 48 jarige leeftijd in 2008 aangemeld op de HU en op 52 jarige leeftijd in 2012 ben ik afgestudeerd.

Maar de studie was zo breed, was zo veelzijdig, wat wilde ik nu eigenlijk na mijn studie ermee doen? Tijdens mijn studie werd al wel duidelijk dat heel weinig mensen wisten wat de studie Farmakunde was en wat het inhield (Ga je met dieren werken op een boerderij?). Ga er maar aan staan, hoe leg je in een paar zinnen (één woord lukt echt niet) uit wat Farmakunde inhoudt.

Ga er maar aan staan om een baan te vinden waar specifiek een farmakundige wordt gevraagd. Op welke vacatures kan je allemaal gaan solliciteren? Gelukkig ben ik tijdens mijn studie erachter gekomen dat het onderwerp kwaliteit mij erg aansprak. Als apothekersassistente was ik altijd al met kwaliteit bezig en nu kon ik dat mooi verder uitdiepen. Dit was mijn ding! Lang leve het “Quality Management System”!!

Kwaliteit in de industrie, de groothandel en de ziekenhuisapotheek

Dus op naar de eerste baan als farmakundige: Bij farmaceutisch bedrijf MSD in Haarlem ben ik begonnen op de Quality afdeling. Hier controleerde ik het Artwork voor de productie. Dat hield in dat ik keek naar de kwaliteit van de verpakkingen, teksten, bijsluiters en blisters. Ik controleerde de Bill of Material (BOM) om te zien of alle goede onderdelen erin zaten. Ik deed mee aan projecten, heb mijn Lean Sigma Yellow Belt daar mogen uitvoeren en ontvangen, het was zeer veelzijdig en leuk werk. Heel veel geleerd, leuke collega’s ontmoet maar deze baan ging via een uitzendbureau en na ruim drie jaar moest ik daar weg. Het bedrijf kon mij geen vast contract aanbieden.

De volgende vacature diende zich aan, een project bij farmaceutische groothandel Pluripharm in Alkmaar. Het schrijven en/of herschrijven van de processen voor het kwaliteitshandboek van de Central Filling afdeling van het bedrijf, de SOP’s dus. Een andere bedrijfstak, ander systeem maar weer een mooie werkervaring meegenomen door ook intern mee te maken hoe het bij een groothandel in zijn werk gaat.

Na dit project heb ik een korte tijd gewerkt als kwaliteitsmedewerker in de ziekenhuisapotheek van het Antoni van Leeuwenhoek maar hier werd mij echter snel duidelijk dat werken in een ziekenhuisapotheek niet voor mij is weggelegd.

Nu komt alles samen

Al deze ervaring heb ik meegenomen om verder te kijken en ben ik vanaf 1 mei 2019 bij Bayer B.V. Nederland  terechtgekomen op de kwaliteitsafdeling. Ik voel me hier helemaal op mijn plek. Ook word ik hier verder uitgedaagd, ik leer nog steeds bij; learning all the day!

Ik houd me bij Bayer bezig met de registratie van product technische klachten van de divisie pharmaceuticals . Dat betekent dat je de klacht registreert in het Bayer Global systeem. Ik heb contact o.a. met de artsen, apothekers of patiënten die de klacht inbrengen. Des te meer informatie over de klacht en van het product, des te beter kan het onderzoek van het product plaatsvinden.

Er zijn ook verschillende taken die gepland worden in het jaar, o.a. de interne audits. Ik neem interne audits af op de kwaliteitsafdeling, ook wel self-assessments genoemd. Met de interne audit kan je onderzoeken of de documenten zoals procedures (SOP’s), formulieren en werkinstructies nog van toepassing zijn of dat er wijzigingen zijn die in de documenten aangepast moeten worden. Het volgen van de SOP’s wordt ook tijdens een interne audit bekeken.

Ook vanuit het hoofdkantoor, Bayer Leverkussen worden interne audits gehouden en daarmee ondersteun ik mijn manager. Uit deze audits volgen weer CAPA’s (“corrective and preventive actions”: corrigerende en preventieve maatregelen) die uitgevoerd moeten worden. Externe audits worden ook afgenomen, daar ben ik als observer mee geweest. Verder ondersteun ik mijn manager met projecten die uitgezet worden. Een zeer veelzijdige baan waar ik me als farmakundige zeker op mijn plek voel.

Het leuke is ook nog dat ik diverse collega’s heb in diverse functies op diverse afdelingen die ook Farmakunde hebben gestudeerd. De bekendheid van de studie Farmakunde is zeer toegenomen t.o.v. 2008-2012!  Gelukkig maar want: Een farmakundige medewerker is een veelzijdige medewerker!

Ik wens de toekomstige farmakundigen veel succes toe,

Met vriendelijke groet,

Leonoor Zanen

QA Bayer B.V. Nederland


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s