Helpende hand

Blok C! Allemaal deadlines die bij elkaar komen, maar… ook de cursus Farmacologie 3. En ja farmacologie (en helemaal de neurofarmacologie) is natuurlijk mijn ding, hè. Vond ik altijd fascinerend: je neemt een pil in en dat doet dus iets in je lichaam. En die pil heeft niet alleen een werking, maar ook bijwerkingen, die je – niet altijd maar wel vaak- kunt relateren aan het werkingsmechanisme. Cool! Het is ook nog eens een cursus waar onderzoeksvaardigheden belangrijk zijn (nl. het zoeken, lezen en interpreteren van medische artikelen), dus het is dubbel feest! Count me in!

Ok, nu weet ik ook wel dat niet elke student staat te springen om deze cursus te doen. Die bij het idee alleen al van het doorploegen van Engelstalige artikelen al depressief wordt (laat dat nou net een van de onderwerpen zijn!), en bibbers in de benen van de mondelinge toets die erbij hoort. Ik zie het al jaren: na een paar weken blijf ik in de les over met ‘de harde kern’ en dan heb ik een soort van flexibele schil van studenten die soms wel, soms niet komen. Voor hen lijkt het rooster haast een meerkeuzevraag te zijn: ga ik naar les A, B of C deze week. Ik heb al verschillende aanpakken geprobeerd, maar het eindresultaat blijft hetzelfde. Aan de inhoud ligt het niet, die vinden studenten superinteressant, maar ergens in het proces wordt het advies wat opgeleverd moet worden voor sommigen een gigantische berg en dan geven ze het op.

Wat fijn dat we het daarom dit blok op meerdere vlakken anders gaan aanpakken! Een van de wijzigingen is dat er bij een aantal lessen ouderejaars als tutor aanwezig zijn om studenten te ondersteunen. Want ik kan wel zeggen dat je alles goed bij moet houden (ter voorkoming van die gigantische berg), maar als een ouderejaars het zegt, is het toch wat anders. Die kan gelijk ook vertellen wat hij/zij heeft gedaan om het wel voor elkaar te krijgen. Ondanks dat ik mijn best doe om superbenaderbaar te zijn, verwacht ik dat het makkelijker is om met een student-tutor te praten dat je niet goed weet waar je moet beginnen, dan met mij.

De eerste kennismaking met de student-tutoren was deze week, en ik vind het nu al geslaagd. Want er werd natuurlijk niet alleen over mijn cursus gepraat, maar ook over wat er verderop in de studie allemaal zit, over minorkeuze, tips voor het mondeling etc.. Dat is ook waardevol. Of het uiteindelijk echt gaat helpen, moeten we nog zien, maar een goed begin is het halve werk.

——————————————————————————————————————–

Photo by Everton Vila on Unsplash


Een reactie op “Helpende hand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s