Medicijnen in de media: sept’19-jan’20

We zijn een aantal maanden verder sinds de laatste ‘Medicijnen in de Media’, dus hoogste tijd dat ik weer een ‘M&M’-overzicht schrijf.

Publicaties door farmakundigen

Er zijn weer drie artikelen door farmakundigen gepubliceerd:

EMA

De EMA is in Nederland! Zaten ze eerst nog op een tijdelijke locatie, in november is het nieuwe pand opgeleverd en sinds deze week zitten ze er volledig. Sietse is al wat aan het regelen om daar een kijkje te gaan nemen samen met studenten.

We hebben nu weliswaar de EMA, maar volgens het NRC is Nederland is niet aantrekkelijk voor farmaceuten en biotech. Aan de andere kant betoogt het FD dat we nog best wat farma in Nederland hebben.

Farmaceutische industrie

Wat betreft nieuwe medicijnen is er goed nieuws: het WHO keurt het eerste Ebola vaccin goed! En was er in maart het bericht dat een clinical trial van Biogen naar Alzheimermedicatie was gestopt, in november kwam het bericht dat na aanvullende analyse er toch een effect gevonden was. Het is sowieso bingo met Alzheimermedicatie, want er is nu een Chinese fabrikant die in Nederland een nieuw medicijn tegen Alzheimer test.

Minder goed nieuws was er over het medicijn mexiletine. Oorspronkelijk is dit ontwikkeld voor hartritmestoornissen, maar het bleek ook effectief tegen een zeldzame spierziekte. Hoezo is dit minder goed nieuws? Helaas voor de patiënten greep de fabrikant de nieuwe indicatie aan om de prijs te verzestienvoudigen.

Als we het toch over hoge prijzen hebben, dan komen we automatisch bij het duurste medicijn ter wereld, Zolgensma, dat in het nieuws kwam door de Belgische baby Pia. Door een succesvolle SMS-actie kon zij dit middel krijgen. In december werd vervolgens bekend dat Novartis het medicijn onder 100 babies gaat verloten. Interessant ethisch vraagstuk voor een PF-les of voor de minor IPS?

Medicijntekorten

De leveringsproblemen van medicijnen blijven het nieuws domineren: Minister Bruins wil dat groothandels een medicijnvoorraad voor 5 maanden aanhouden. De medicijntekorten blijken in 2019 namelijk verdubbeld te zijn (kijk voor een mooi overzicht van aantallen en oorzaken eens bij Farmanco) en RADAR besteedde afgelopen maandag aandacht aan met name het tekort aan zalven. De apotheken zijn het ook zat. In de regio Alkmaar gaven de apotheken op 5 december zelfs lege doosjes mee met daarop ‘bittere pil’en een Sinterklaasgedicht over het tekort aan medicijnen.

De tekorten zorgen ook voor een ander fenomeen, nl. die van de pillentoerist: patiënten gaan bv. naar België omdat daar medicijnen nog wel voorradig zijn.

Overig

  • We leren jullie dat geneesmiddelen gemetaboliseerd worden door CYP enzymen. Deze kunnen qua activiteit per mens verschillen, en dat heeft invloed op het metabolisme van het geneesmiddel. Zo kan een geneesmiddel bij de ene patiënt te snel gemetaboliseerd worden, waardoor het geen werkzame concentratie bereikt, en bij de ander te snel, zodat de bloedwaarden boven de toxische grens komen. Daarom kan je nu bij apotheken in Apeldoorn, Brummen en Dronten een DNA-test doen waarmee je een persoonlijk geneesmiddelenadvies kan krijgen.
  • Het medicijn Spinraza, tegen de spierziekte SMA, wordt de komende 7 jaar vergoed.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s