Gastblog uit het werkveld: Mijn weg naar een baan als adviseur Functioneel Beheerder

Ik ben Anam Saleemi, een adviseur Functioneel Beheerder binnen het Erasmus MC, met als vakgebied Medicatie voor het informatiesysteem HiX. In deze blog wil ik jullie een indruk geven van de reis die ik heb gemaakt om op dit punt te komen. Ik heb een lange weg moeten bewandelen, maar ik weet nu zeker dat ik na enige “struggle” mijn plek heb gevonden.

Van stage naar tijdelijk werk naar vast contract

Ik ben in 2014 afgestudeerd en in eerste instantie had ik moeite om een baan te vinden. Bij alle vacatures werd er destijds namelijk om werkervaring gevraagd. Na een open sollicitatie naar het VUMC te hebben gestuurd, kreeg ik als reactie dat er wel de mogelijkheid was om stage te lopen. Eerst zag ik hier tegenop, tot ik besefte dat je op deze manier ook werkervaring opdoet. Helaas bleek aan het einde van deze stage dat, in tegenstelling wat er eerder was gesuggereerd, er geen vacature was en ik nog geen baan kreeg. De moed zakte mij in de schoenen. Zou ik nooit een baan vinden?

In  de tussentijd had ik mijn Linkedin geüpdate met mijn recent gelopen stage en kort hierna werd ik benaderd door de zorgverzekeraar Menzis met een aanbod om bij hen te komen werken. Ik merkte tijdens de gesprekken dat de focus lag op werkervaring en dat mijn stage bij het VUMC en mijn motivatie voor Menzis goed op het netvlies stond.  Ik ben op hun aanbod ingegaan en heb het op en neer reizen een jaar lang volgehouden, tot ik merkte dat dit mij echt opbrak. Ik stond iedere ochtend vroeg op, ging naar werk, werkte van 9 tot 17 uur, reisde weer terug naar huis, ging eten en daarna slapen. Ik besefte na een jaar, toen mijn contract ten einde liep, dat ik dit niet langer volhield op deze manier. Hierom ben ik weer volop gaan solliciteren, maar ditmaal wel mét werkervaring als bagage.

Binnen de kortste tijd kon ik via een uitzendbureau als externe medewerker aan de slag bij het Erasmus MC. Tijdens deze periode heb ik mij zo breed mogelijk georiënteerd en zo veel nieuwe dingen geleerd. Na afloop van dit contract ben ik direct gaan solliciteren op een interne vacature in de functie van functioneel beheerder medicatie. En daar waar ik aan het begin van mijn carrière zoveel moeite had om ook maar ergens binnen te komen, werd ik meteen voor deze functie aangenomen. Sterker nog, na een jaar, toen er een reorganisatie plaats vond, kreeg ik nota bene een vast contract. Ik had eindelijk mijn plek gevonden!

Mijn werk nu

Ons medicatieteam bestaat uit 4 functioneel beheerders. Wij houden ons voornamelijk bezig met problemen en vragen van gebruikers in het ziekenhuis. Dit geven ze aan door middel van calls via het programma TopDesk. Ons streven is om zo snel mogelijk de call af te handelen.

Verder kunnen we indien nodig ook n.a.v. de calls een afspraak inplannen met de gebruiker of telefonisch een gesprek voeren. Kennis van HiX (het ziekenhuisinformatiesysteem) is hier van cruciaal belang. Ik ben goed in het onderzoeken en analyseren van de oorzaak van problemen binnen HiX. Dit zorgt ervoor dat ik steeds meer kennis op doe in ons ziekenhuissysteem. Als farmakundige kan ik goed communiceren met verschillende zorgprofessionals, waardoor ik erg geschikt ben voor de functie.

Naast het beantwoorden van de calls, levert Chipsoft maandelijks nieuwe releasenotes aan voor HiX die wij moeten testen. Ook hebben we eigen regressietesten gemaakt, zodat wij bij ieder update testen of het algemene proces van medicatie en apotheek goed werkt. En naast deze werkzaamheden zijn er nog projecten waar wij ons mee bezig houden. Hier werken wij onder andere samen met de apotheek. Hierbij kun je denken aan het project elektronisch versturen van recepten, het opgeleide doseren en barcodescanning. Bij het elektronisch versturen van recepten kunnen de voorschrijvers de recepten digitaal versturen. Bij het opgeleide doseren kunnen de artsen antistollingsmiddelen doordoseren. Dit ging voorheen op papier en nu dus digitaal. En bij barcodescanning wordt mogelijk gemaakt dat men door het polsbandje te scannen en door een verpakking van geneesmiddel te scannen, in HiX direct bij de juiste patiënt komt.

Mijlpaal

Twee weken geleden heb ik mijn eerste mijlpaal bereikt, waar ik ontzettend trots op ben. Ik heb het samen met mijn projectgroep voor elkaar gekregen dat ErasmusMC recepten digitaal naar apotheken en apotheekhoudende huisartsen kan sturen!

Op dit moment ben ik nog met alle plezier werkzaam als functioneel beheerder medicatie. Ik hoop dat ik jullie, toekomstige Farmakundigen, niet afgeschrikt met mijn verhaal. Gedurende mijn reis op zoek naar een baan heb ik een aantal belangrijke dingen geleerd die ik jullie absoluut op het hart wil drukken. De kern hiervan is dat relevante werkervaring de ‘key’ is wanneer het neerkomt op het vinden van een passende baan. Laat je absoluut niet uit het veld slaan als het in het begin allemaal moeizaam gaat. Mochten jullie op welk moment dan ook tijdens of na jullie studie de mogelijkheid krijgen om ergens (extra) stage te lopen, grijp die dan met beide handen aan. En al is je eerste baan nog niet je droombaan, uiteindelijk is het de aanhouder die wint.  


Een reactie op “Gastblog uit het werkveld: Mijn weg naar een baan als adviseur Functioneel Beheerder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s