Medicijnen in de media (zomereditie)

Eerstejaars: van harte welkom! Ouderejaars: welkom terug! Hebben jullie ook zo’n zin in het nieuwe studiejaar? Ik wel. Ik heb eigenlijk altijd zin in het nieuwe studiejaar :-). Nieuwe studenten, nieuwe onderzoeksprojecten voor jaar 4, nieuwe uitdagingen. Het docententeam is gelijk goed gestart met de proefaudit, want in oktober staat de echte audit voor de deur. Daarover vast later meer in een blog. Terwijl iedereen vakantie aan het vieren was, heeft de wereld van de medicijnen niet stilgestaan. Daarom starten we het jaar met een actualiteiten-opwarmertje: de zomereditie van ‘medicijnen in de media’.

Nieuws mede mogelijk gemaakt door Farmakunde studenten!

Farmacokinetiek

  • We leren jullie dat medicijnen uitgetest worden in clinical trials. De vrijwilligers of patiënten die meedoen aan die trials zijn vrijwel altijd mannen. De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat een vrouwenlichaam anders reageert dan dat van mannen. Zo zijn niet alleen de symptomen van een hartaanval anders bij vrouwen, maar blijkt ook dat de dosering van medicijnen bij hartfalen bij vrouwen met bijna de helft lager kan.

Medicijnen en social media

Positief nieuws!

  • Ebola verspreidt zich nog steeds, maar gelukkig was er ook goed nieuws: twee medicijnen laten veelbelovende resultaten zien. Waar normaal gesproken de meerderheid van de patiënten overlijdt na besmetting met Ebola, was dat nu maar 29 en 34 procent. Bij snelle behandeling waren de middelen zelfs nog effectiever. De nieuwe medicijnen zijn gebaseerd op monoklonale antilichamen van mensen die Ebola overleefd hebben. Ik voel een nieuwe FC1 casus aankomen ;-).

Brexit…

  • Het gaat natuurlijk al 3 jaar over Brexit, maar wist je dat een NoDeal-Brexit gevolgen kan hebben voor de levering van medicijnen in Groot Brittannië? In een uitgelekt document staat dat de regering in Groot Brittannië verwacht dat medicijnen dan vertraging oplopen bij het invoeren. Daarop stuurden de ‘health leaders’ van Engeland een brandbrief naar Boris Johnson, om hem aan te sporen om de gezondheid van patiënten mee te nemen in de Brexit-gesprekken.
  • Volgens de Vereniging van Innovatieve Geneesmiddelen leidt de Brexit niet tot problemen met leveringen van medicijnen in Nederland.

Big Pharma, boetes, kosten en het basispakket

  • De medicijnfabrikant Johnson en Johnson heeft in Amerika een omvangrijke boete van een half miljard gehad vanwege de ‘opiaatcrisis’. De fabrikant had de verslavende werking van de opiaten in zijn marketing gebagatelliseerd. In Nederland ging het nieuws over deze pijnstillers twee kanten op. Aan de ene kant zijn er nieuwsberichten dat er ook bij ons een ‘opiatencrisis op handen is ‘. Aan de andere kant komen er ook cijfers in het nieuws dat het aantal mensen dat opiaten gebruikt licht aan het dalen is.
  • Medicijnkosten blijven in het nieuws komen. Zo werd Orkambi vorig jaar na onderhandelingen opgenomen in het basispakket. Nu was in het nieuws dat de kosten voor dit geneesmiddel vorig jaar 72 miljoen waren. Minister Bruins is de hoge kosten van bepaalde geneesmiddelen een doorn in het oog en schreef een open brief in de Volkskrant waarin hij o.a. geneesmiddelfabrikanten opriep transparant te zijn hoe de (soms hoge) prijs van een geneesmiddel tot stand komt en om mee te bewegen om de zorg betaalbaar te houden.

Zo…. nu zijn jullie weer helemaal op de hoogte.


2 reacties op ‘Medicijnen in de media (zomereditie)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s