Wij hebben een docentenWhatsapp-groep, oorspronkelijk opgezet om elkaar voor lunch te vinden omdat we zo over de gebouwen versnipperd zaten. (“Is er iemand op de Bolognelaan die ook gaat lunchen???” “Helaas, ik zit op de Daltonlaan” etc. etc..) Tegenwoordig gebruiken we de appgroep ook om nieuwsberichten over medicijnen met elkaar te delen.
Deze keer in Carolien@Farmakunde geen blog over mijn belevenissen of ervaringen, maar een kleine bloemlezing van alle interessante nieuwsberichten over medicijnen die team Farmakunde in de app gegooid heeft in mei, aangevuld met berichten die ik op mijn LinkedIn-tijdlijn voorbij zag komen. Misschien hebben jullie een aantal daarvan al gelezen, maar misschien ook niet ;-). En een farmakundige dient toch op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen, nietwaar?
- Het begon al op 1 mei, toen er bericht was dat apotheken in het Gooi in de ochtend gesloten bleven als protest tegen agressieve klanten. Dat leverde weer discussie op over het preferentiebeleid wat de oorzaak zou zijn (volgens de apothekers), of dat de apothekers dit alleen op het beleid afschuiven omdat ze zelf hun verdienmodel kwijt zijn (volgens de zorgverzekeraars).
- Met de eindexamens voor de deur waarschuwde de minister voor het gebruik van betablokkers tijdens de examens, want het bleek dat propranolol ruim 2100 keer was voorgeschreven aan jongeren van 16-20 jaar, m.n. in de eindexamenmaand.
Ach vooruit, waarom alleen mei? Want in april waren er ook leuke berichten:
- Bijvoorbeeld een artikel over waarom er toch zoveel verschillende soorten puffers op de markt zijn. Toch leuk in het kader van de eerstejaars die voor Gezondheidsvoorlichting 1 bezig zijn met astma/COPD.
- En dan is het van Big Pharma maar een klein stapje naar dit nieuwsbericht: PvdA wil meldplicht voor farmabetalingen aan zorg; vrijwillig register ‘werkt niet naar behoren’
Maar nu weer terug naar mei:
- Het volgende werd in de groep gegooid met de vraag of dit geen leuk project zou zijn voor een farmakundige: Bijsluiter wordt simpeler: belangrijkste informatie in een oogopslag . Aangezien we nu een student hebben die een pictogrammen/baliekaart onderzoekt onder Farsi-sprekende patiënten vanuit apotheek Orion, denk ik dat het antwoord op die vraag ‘ja’ is!
- Eentje in het kader van financiën: Het duurste medicijn ter wereld, gentherapie tegen een speciale vorm van SMA, is goedgekeurd. Ik ben benieuwd wat de Nederlandse Zorgautoriteit zal zeggen over de vergoeding, want een behandeling kost 1,8 miljoen euro…
- Al ons geneesmiddelengebruik heeft ook een keerzijde: Rivieren over de hele wereld zijn vervuild met antibiotica en niet zo’n klein beetje ook!
- Aan het begin van het jaar schreef ik dat ik me afvroeg hoe het allemaal zou lopen met de geneesmiddeltekorten. Gelukkig lijken de leveringsproblemen van de pil inmiddels minder te worden: ‘Levering anticonceptiepil na maanden weer stabiel’
- Ondanks het negatieve nieuws rondom geneesmiddeltekorten, hebben Nederlanders volgens een onderzoek van het Nivel (in opdracht van het CBG) voldoende vertrouwen in hun medicijnen; Of lees in plaats van het nieuwsbericht gelijk het hele rapport (want ook een aardige beschrijving van hoe dit vragenlijst-onderzoek is gedaan) of ga naar de infographic.
- En het laatste nieuws is dat Rakuten Medical naar Amsterdam komt: Wie weet wat dat voor mogelijkheden voor farmakundigen gaat geven ;-).