Gastblog uit het werkveld: Farmakundige in een instellingsapotheek.

Ik heb een gastblog van Laraib Pervez gekregen! Deze week dus een kijkje in het werk van een farmakundige in een instellingsapotheek:


Carolien heeft mij gevraagd om een gastblog voor jullie te schrijven. Als student heb ik het altijd interessant gevonden om ervaringen uit het werkveld te horen. Daarom zou ik nu als farmakundige ook hieraan willen bijdragen.

Eerst zal ik mijzelf voorstellen: Laraib Pervez, 26 jaar en ik woon in Den Haag.  Tijdens mijn studie van 2012 tot 2016 heb ik  de minor “International Pharmaceutical Studies” gevolgd met het idee om later  in de farmaceutische industrie te gaan werken. Het werken in een ziekenhuisapotheek heb ik vaak als onmogelijk gezien, aangezien ik geen apothekersassistent ben.

Voor mij heeft het toch anders uitgepakt dan gepland. Na mijn studie farmakunde ben ik begonnen met een tweejarige masteropleiding (Master Evidence Based Practice in Health Care). Voor mijn masterthesis heb ik mijn oude – farmakunde – stageplek weer benaderd. Dit is de instellingsapotheek van de Parnassia Groep, de grootste GGZ-organisatie van Nederland. Ik mocht in de apotheek naast het uitvoeren van mijn thesis ook aan de slag als farmakundige!

De apotheek van Parnassia Groep bedient 2000 klinische bedden en 800 ambulante patiënten en beschikt ook over een Geneesmiddel Distributie Systeem (baxter-afdeling). Er werken apothekers, apothekersassistenten en farmaceutisch medewerkers, maar een farmakundige ontbrak binnen de apotheek en de organisatie.

Ik heb verschillende dossiers onder mijn hoede gekregen, waaronder mijn grootste uitdaging: inkoop van geneesmiddelen. Ondanks mijn beperkte cijfermatige aanleg, heb ik mezelf hierin goed kunnen ontwikkelen. De apotheek maakt prijsafspraken met de farmaceutische industrie om voor een bepaald bedrag een geneesmiddel in te kopen. Een geneesmiddel met korting inkopen, kan een jaarlijkse besparing opleveren voor de organisatie. Daarom bereid ik deze onderhandelingsgesprekken voor, door het maken van overzichten met berekeningen voor geneesmiddelen. Dit leidt dan tot een prijsvoorstel waarmee onderhandeld kan worden. De hoofdapotheker heeft hier de beslissende rol en voert deze gesprekken. Daarnaast houd ik in de gaten dat de prijsafspraken goed zijn doorgevoerd door onze groothandel en leveranciers (prijsconsolidatie).

Na het maken van bepaalde prijsafspraken is het belangrijk dat de bewuste geneesmiddelen  ook daadwerkelijk worden ingekocht. Dit leidt tot wijzigingen in het formularium en daar komt intern veel bij kijken (assortimentsoptimalisatie).  Bij dit soort wijzigingen is het van belang dat het primaire proces (het leveren van geneesmiddelen) niet wordt verstoord. Het middel moet namelijk omgezet worden in het apotheek informatiesysteem. Maar er moeten bijvoorbeeld ook wijzigingen doorgevoerd worden binnen de baxter-afdeling. Naast het maken van prijsanalyses zet ik daarom verschillende acties en taken uit binnen het team.

Verder ben ik dagelijks bezig met een ander (groot) probleem binnen het werkveld, namelijk: geneesmiddelentekorten. Als jullie het nieuws van de afgelopen maanden een beetje gevolgd hebben, weten jullie dat bijvoorbeeld de anticonceptiepil nauwelijks te verkrijgen was. Dagelijks loopt  ook onze apotheek tegen tekorten aan die opgelost moeten worden. Er moet gecontroleerd worden of er voldoende voorraad is en zo niet, of wij aan een alternatief kunnen komen. Zo ja, dan dient er een offerte opgevraagd te worden en besluit ik voor hoe lang er kan worden ingekocht. Bij het oplossen van een tekort moet intern het een en ander gebeuren, zodat het primaire proces niet wordt verstoord en de patiënt zijn/haar medicatie op tijd krijgt. Soms moet er ook medicatie uit het buitenland geïmporteerd worden en dit brengt veel werk met zich mee. Daarom ben ik momenteel bezig met het opzetten van een team dat zich hier dagelijks mee bezighoudt.

Ook heb ik andere taken, zoals het ondersteunen van de Geneesmiddelen Commissie van de organisatie. Mijn verantwoordelijkheden zijn zeer divers, maar uitdagend. Zoals ik eerder heb verteld, ziet geen dag er hetzelfde uit. Maar ondanks alle hectiek en ad hoc uitdagingen, kom ik dagelijks met veel plezier naar mijn werk. Ik heb leuke collega’s en ik heb passie voor wat ik doe.

Ik hoop dat jullie nu een goed beeld hebben over wat voor soort taken een farmakundige binnen een instellingsapotheek/ziekenhuisapotheek kan uitvoeren. Daarnaast wens ik jullie veel succes met je opleiding en carrière in de toekomst!


 

Beste lezer, ben jij oud-student en wil jij ook wat over je werk schrijven voor farmakunde-studenten? Dat kan! Stuur je stuk naar carolien.muijs@hu.nl . Het zou mooi zijn als we op een gegeven moment een hele berg verhalen hebben van wat jullie allemaal doen!


Een reactie op “Gastblog uit het werkveld: Farmakundige in een instellingsapotheek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s