De online verleiding

“Mevrouw, ik vond dat u een goed college heeft gegeven, maar ik zat achterin en veel studenten waren bezig met online kleren shoppen of Netflix.” Dat is toch wel een domper, als je net ontzettend hard je best hebt gedaan om een niet zo sexy onderwerp (praktijkgericht onderzoek en literatuur zoeken) toch zo leuk mogelijk te maken. Voorbeelden die aansluiten bij de student, voorbeelden van wat ze eraan hebben verderop in de studie of in hun werk etc..==> Game over: Carolien vs Netflix 0-1 .

Aan de andere kant heb ik ook wel eens bij collega’s van KwaliteitsManagement en Farmacologie een hoorcollege bijgewoond en daar zag ik ook van alles voorbij komen op de laptopschermen, van WhatsApp discussies, Instagram, filmpjes van een uitbarstende vulkaan tot Game of Thrones. Moet ik er nu blij van worden dat ik niet de enige ben in wiens les dit gebeurt, of moet ik het erg vinden dat luisteren naar wat de docent vertelt minder interessant is dan de laatste aanbieding op Zalando?

De verleiding van alle meldingen op de laptop of telefoon is groot. Er zijn daarom docenten die laptops en telefoons in de collegezaal verbieden. Er is nl. niet alleen gebleken dat studenten snel andere dingen doen op de laptop (mail checken, online shoppen etc.), er is ook onderzoek dat laat zien dat je van het uittikken van je notities op een laptop minder leert dan van notities opschrijven. (Je bent dan letterlijk aan het overtikken i.p.v. dat je je hersenen aan het werk zet om een voor jou samenhangende samenvatting te schrijven). Zelfs als je denkt dat jij goed bezig bent door op te letten, kan een medestudent die voor je met een laptop zit jou afleiden met wat hij/zij doet. Ik laat daarom aan het begin van mijn hoorcollege over het zenuwstelsel (dat is een college waar ik gelukkig de meeste studenten wel bij de les kan houden) de resultaten van die studie zien waaruit blijkt dat je met zo’n soort afleiding voor je minder goed scoort op een toets. Als toegift heb ik ook nog een video die laat zien dat multitasken niet efficiënt werkt. Niet dat dat overigens enig effect heeft op het laptopgebruik van de studenten op dat moment.

Ik doe er net zo goed aan mee: Dan zie ik tijdens een vergadering een mail binnen komen die ik dan ‘even snel’ beantwoord. Ondertussen heb ik wel een groot deel van de discussie gemist. Zit ik in de farmahoek en gaat de WhatsApp-buzz op mijn telefoon, dan negeer ik dit niet maar kijk snel naar het bericht (natuurlijk onder het mom van dat het mijn gastouder/school kan zijn over mijn kinderen) en dan klik ik toch nog even door op een aantal andere apps. Jemig, als het mij al niet lukt, hoe kan ik het dan van mijn studenten verwachten?!

Laptops dan maar verbieden tijdens hoorcolleges? Weg met de hoorcolleges? Zelfstudie vragen aan studenten en dan alleen de verdiepende WC doen (terwijl de helft nu al niet eens de voorbereidende opdracht maakt)? De oplossing is volgens mij heel simpel: ik moet gewoon een spannende Netflix-serie over praktijkgericht onderzoek gaan maken en bij Zalando hippe shirts in de aanbieding doen met de afbeelding van een zoekplan.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s