Digiklagen

Volgens mij hebben we er in Nederland een nieuwe sport bij: klagen-over-ICT-systemen-die-niet-doen-wat-ze-moeten-doen-of-die-te-ingewikkeld-zijn. Op de HU kan je dan meedoen in de categorie GradeWork, MyHU, Canvas of OSIRIS. Iedereen kan meedoen: studenten, docenten, ondersteunend personeel: we maken er gewoon een gemixt event van. Extra punten te behalen als na het inschakelen van de Helpdesk het nog steeds onduidelijk is.

Nee, even zonder gekheid: we zijn aan het overstappen op een aantal nieuwe systemen en zoals met elke overstap gaat dat met wat vallen en opstaan. Zo kwam ik in de herfstvakantie een vierdejaarsstudent tegen in de trein. Ja, dat was balen voor die student, want ik knoopte een praatje aan. Tijdens ons gesprek kwam – ergens tussen Houten en Culemborg-  Canvas ter sprake. Voor de jongerejaars: dat is het nieuwe sharepoint. Ik als docent ben best blij met Canvas, want het is heel eenvoudig in het gebruik (zelfs ik als 40plusser kan het!). Maar wat bleek? De student vond Canvas lastig, het was ook onhandig dat je niet kon mailen vanuit Canvas en waarom moesten ze nu in hun laatste jaar nog over naar een ander systeem? Ik maar denken dat we nu de ‘swipe’-generatie als student hadden, die alles het liefste online doet en niets meer analoog. Toen realiseerde ik me dat in ieder geval deze student niet wist waarom we waren overgestapt. Daarom deze blog een uitleg over het waarom van een aantal digitale dingetjes. Voor iedereen op de HU die onder een steen heeft gelegen: kijk eens op https://husite.nl/wijvolgenjou/.

metromap_v3

Jullie kennen hopelijk allemaal MyHU. Ja, dat is die website/app waar je voor je gevoel niets aan hebt. Het idee is dat MyHU het startpunt is/gaat worden vanaf waar jij als student wordt doorgestuurd naar wat je nodig hebt. De cursussite (nu sharepoint, straks Canvas), mail, OSIRIS, Gradework, OnStage, mail etc. Daarom kan je vanuit Canvas ook niet mailen, net zo min als dat vanuit sharepoint kon.

  • De ‘waaroms’

Degene die net de moeite heeft genomen om op de link te klikken, zal gelezen hebben dat wij als Farmakunde een van de eersten zijn die gebruik zijn gaan maken van Gradework. Waarom? Omdat het systeem wat wij gebruikten om jullie de criterialijsten en feedback te mailen, niet meer werkte na de migratie naar Windows 10 vorig studiejaar! Geen keus, wij moesten gelijk overstappen op Gradework voor het beoordelen van jullie beroepsproducten jaar 1 t/m 3. En dit gaat dus met vallen en opstaan, want ook wij moeten het on-the-spot leren. We hadden er ook voor kunnen kiezen om de tijd 10 jaar terug te zetten en alleen maar 1x een fysiek inzagemoment te doen, waar je criterialijst en het product met onze krabbels alleen mag inzien (geen foto’s!). Wat dat betreft zijn jullie er flink op vooruit gegaan!

Tweede punt: Waarom nu over naar Canvas? Canvas is het nieuwe sharepoint, want sharepoint gaat er uit binnen 2 jaar. Dus we moeten een keer omschakelen en dat betekent dat wij als opleiding moeten kijken hoe & wanneer we alle cursussen om gaan zetten. We gaan daarom in stapjes over naar Canvas. We hebben eerst de cursussen in jaar 4 genomen omdat die het makkelijkste om te zetten waren en omdat de docenten (waaronder ondergetekende) enthousiast waren om dat te doen. De rest van de cursussen volgen nog.

Maar ik weet ook wel: alle nieuwe dingen gaan natuurlijk nooit in 1 keer 100% goed. Kijk bv. naar OnStage: daar zijn we voor de cursus PO ook al met een verbetertraject bezig. Iedereen moet leren hoe ermee te werken. Dat gaat bij de een vlotter dan bij de ander. Denk dat de HU ook nog wel kan werken aan goede training voor docenten/studenten. Afgelopen studiejaar deed een studente Farmakunde een kwalitatief onderzoek naar de implementatie van een ICT-systeem in een ziekenhuis. Zij kon de mensen die ze sprak in 3 groepen indelen: mensen die er positief instonden, mensen die twijfelachtig waren en mensen die negatief waren. Dat zal op de HU (docenten en studenten) niet veel anders zijn. Ik hoor denk ik tot de positieve groep: we moeten de functies leren kennen en er zullen vast nog wel kinderziektes in zitten, maar het geeft weer een boel mogelijkheden. Dus vertel ons alsjeblieft wat wel en niet werkt of als je iets niet kunt vinden. Want: jullie studenten hebben een andere ingang in al die systemen dan wij als docent. Wij zien dus niet wat jullie allemaal zien. Hou ons daarom op de hoogte als er iets niet klopt.

Vertel het ons ook gelijk en niet pas aan het einde van een blok of studiejaar, of als ik je toevallig in de trein tegenkom, want onderwijs maken we samen! ICT is uiteindelijk een hulpmiddel, geen doel op zich. Ik denk dat we ook kunnen kijken hoe we samen kunnen leren hoe het werkt.

Maar het belangrijkste, dat gebeurt uiteindelijk toch in de klas. Hoe leuk al die apps toch zijn, en hoe makkelijk het daarmee ook is om thuis te informatie te lezen (of voor ons om stukken te beoordelen), ik denk dat allerlei online content alleen zin heeft als je ook offline je neus laat zien.  Bovendien is het ook gezelliger om samen te klagen over ICT-systemen 😉 en dan naar een oplossing te zoeken.  Dus, beste studenten, tot ziens op de analoge HU.

 

 


Een reactie op “Digiklagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s