Farmakundige in het werkveld: Functioneel Beheerder in een ziekenhuisapotheek

Gisteren was het symposium van Werkveld 2 dat de tweedejaars VT studenten organiseerden voor de eerstejaars. Ik kon er helaas niet bij aanwezig zijn, maar in onze docenten-Appgroep kwamen er allemaal complimenten en loftuitingen voorbij. Het was kennelijk erg geslaagd en goed bezocht.

Ik haak graag aan bij deze ‘wat kan je allemaal doen als Farmakundige in het werkveld’-actualiteit van deze week. Ik heb namelijk positieve reacties gekregen op mijn LinkedIn oproep voor blogs uit het werkveld en Celina Hendriksen bijt deze week het spits af:


Een oproepje van Carolien om een gastenblog te schrijven door een Farmakundige in het werkveld. Dat leek mij nou eens leuk!

Ik zal mij eerst even voorstellen. Mijn naam is Celina Hendriksen, 28 jaar en woonachtig in Dordrecht. Ik ben de opleiding Farmakunde gestart in 2011, heb de minor ‘Psychiatrie in de praktijk van alle dag’ aan Hogeschool Rotterdam gedaan en ik ben ‘met genoegen’ afgestudeerd in 2015. Alles volgens het boekje, maar dan..

Dan ben je Farmakundige op papier maar heb je nog geen idee wat je nou eigenlijk wil… Eén ding wist ik heel zeker! Ik wilde niet de farmaceutische industrie in, maar ik had wel oren naar een baan in de ziekenhuisapotheek, maar wat precies? Ik had mijn laatste stage van de opleiding in het Maasstad Ziekenhuis gedaan en mocht daar nog gezellig blijven hangen als administratief medewerker binnen de ziekenhuisapotheek. Best gezellig met alle apothekersassistentes, ziekenhuisapothekers en andere medewerkers binnen de apotheek, maar niet een blijvend baantje als Farmakundige.

Er kwam een vacature binnen het ziekenhuis beschikbaar als Functioneel Beheerder tijdens mijn zomervakantie en heb de manager gebeld of ik na mijn vakantie kon reageren. De sluitingsdatum was helaas tijdens mijn vakantie en ik had alleen mijn telefoon tot mijn beschikking en kon het wellicht proberen. Brief gestuurd, op gesprek geweest en ja hoor bingo! Ik mocht aan de slag als Functioneel Beheerder binnen de ziekenhuisapotheek!

Mijn werk als Functioneel Beheerder is vrij divers. Geen enkele dag is het zelfde. Vorige jaar, exact rond deze tijd is het ziekenhuis over gegaan op een nieuw EPD, namelijk HiX. Voor de live gang is er een lange periode van harmoniseren en reviewen vooraf gegaan, omdat wij met vier ziekenhuizen over gingen op één gezamenlijk systeem. Een uitdaging op zich, maar erg leuk en leerzaam om mee te maken. Tevens erg leuk om met verschillende disciplines van verschillende ziekenhuizen te werken. Ik was verantwoordelijk voor de module Medicatie samen met nog wat andere collega’s. Omdat ik medeverantwoordelijk was voor de module Medicatie merk je als Farmakundige dat je de schakel kunt zijn tussen de verschillende disciplines zoals in mijn geval de schakel tussen artsen, apothekers en apothekersassistenten. Artsen schrijven het geneesmiddel voor, apothekersassistente controleren de voorgeschreven regel en (ziekenhuis)apothekers controleren weer de apothekersassistente. Als Farmakundige kun je je goed inleven in andere posities. Ik vond het dan ook erg leuk om het werk vanuit verschillende posities te bekijken. Waar loopt een arts tegen aan en hoe kunnen we dit verbeteren, voor een apothekersassistente en (ziekenhuis)apotheker geldt precies hetzelfde. De diversiteit in disciplines en daarmee om kunnen gaan vond ik het leukste van het project. Nu we eenmaal live zijn, komen er nog dagelijks meldingen binnen in de vorm van vragen of problemen die ik als Functioneel Beheerder moet uitzoeken, oplossen of beantwoorden. Daarnaast geef ik samen met een apothekersassistente maandelijks een introductie aan artsen en vertellen we de tips en tricks van ons EPD. Verder ben ik ook voorzitter van ons kwaliteitsteam bedrijfsbureau (Financiën, Bestellen, Klanten, Applicatiebeheer) van de ziekenhuisapotheek, waarin wij zorgen dat de processen die hier mee samen vallen goed verlopen, verbeterd kunnen/moeten worden en instructies beschikbaar zijn zodat iedereen altijd terug kan vinden hoe bepaalde werkzaamheden verlopen. Verder ben ik nog interne auditor binnen het ziekenhuis en gaan we maandelijkse audits doen binnen het ziekenhuis op verschillende afdelingen. Op de opleiding leer je een audit uit te voeren bij een openbare apotheek. Met deze kennis is het zeker mogelijk een interne audit binnen het ziekenhuis uit te voeren. De basis is vrijwel hetzelfde, alleen de processen zijn anders, maar dit kan ook gelden voor verschillende apotheken.

Zoals ik al eerder had gezegd is dus zeker mijn dag niet het zelfde. Mijn werk is meer dan Functioneel Beheerder door mijn opleiding als Farmakundige.

Ik hoop dat het jullie een beetje een beeld geeft wat ik als Farmakundige in het werkveld doe. Ik wens jullie veel succes verder met de opleiding en niet te vergeten de keuze die je maakt nadat je je diploma op zak hebt. 😉


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s