De trap op.

Vorige week mochten mijn studenten en collega’s stemmen op het onderwerp van de een-na-laatste blog van dit jaar en het is geworden…(tromgeroffel)….. met ruim 30,4% van de stemmen….(nog meer trommels)…: Praktijkgericht Onderzoek in jaar 4, oftewel: het afstudeeronderzoek.

Ik kan wel raden waarom dit is gekozen: PO jaar 4 is spannend en voor een aantal is het onduidelijk wat je dan moet gaan doen. Ik zal me voor deze blog even beperken tot ‘het afstudeeronderzoek is spannend’.

In het eerste hoorcollege van jaar 4 vraag ik altijd wie er al zenuwachtig zijn dat ze het niet gaan halen, en dan gaan er best wat vingers de lucht in. Er is natuurlijk ook een contrast met stage: op je stageplek schrijf je een projectplan, en ga je daarna je project uitvoeren en als je maar goed je best doet dan komt het wel goed. Op zich is PO niet heel veel anders: je maakt een onderzoeksopzet en daarna ga je het onderzoek uitvoeren. Het grote verschil is wel dat er veel meer keuzes te maken zijn (Wat is nu precies je onderzoeksvraag? Wat wordt je meetinstrument? Is het valide/betrouwbaar? etc.). En jij bent degene die die keuzes moet maken en jij wordt daarop beoordeeld. O ja, en je moet het ook nog eens goed opschrijven. (Zie ook het onderzoek van Stijn Bollinger)

Ken je die klassieker van Laurel & Hardy, waarbij ze een piano naar een huis bovenaan een trap moeten brengen? Dat gaat natuurlijk niet goed, en telkens als ze er bijna zijn, dondert de piano weer naar beneden. En als de piano eindelijk boven is, komen ze erachter dat er ook gewoon een weg naar boven loopt en dat de man van het huis helemaal geen piano wilde… Zo gaat het ook soms met onderzoek: net als je denkt dat je er bent, kan je weer opnieuw beginnen en achteraf gezien is het allemaal heel makkelijk wat je had moeten doen. (Ik spreek uit ervaring)

Ik denk dat minstens 75% van mijn studenten ergens een hobbel tegenkomt: bij het opzetten van het onderzoek (de student die ruim een maand moest wachten totdat hij op alle lagen toestemming had voor zijn enquête; of de student die haar gedetailleerde enquete in de prullenbak kon gooien toen de raad van bestuur had besloten dat ze in het hele ziekenhuis de kwaliteit met 2 standaard vragen gingen meten), soms bij de uitvoering (student was een proces in de apotheek al 2 weken aan het meten, toen alles gewijzigd werd omdat ze ineens overgingen naar LEAN; of de student met een onderzoekspopulatie die niet geïnterviewd wilde worden), bij het opschrijven, of bij het combineren van de planning van de cursus PO met de cursus PM (projectmanagement).

Het is net als met alles in het leven: ‘shit happens’ en het hangt er vanaf hoe je ermee om gaat. Heb je een fixed mindset, of een growth mindset? Zo besloot de student wiens meting onderbroken werd door ‘interventie LEAN’ dat ze nu metingen voor en na LEAN had en dat kon gaan vergelijken. En de student wiens onderzoekspopulatie niet meewerkte gooide zijn onderzoek om en beantwoordde zijn onderzoeksvraag op een andere manier.

Dus ja: het is spannend, het gaat niet altijd even soepel en helaas haalt niet iedereen in 1 keer de eindstreep. Maar laat je vooral niet ontmoedigen! Er gebeuren namelijk hele mooie tijdens PO jaar 4, o.a. voor de praktijk die antwoord krijgt op vragen zoals: Waarom loopt dat proces niet? Hoe ervaren patiënten ons pijnprotocol/nieuwe werkwijze/polikliniek? Heeft de interventie effect gehad? Etc. etc. etc.. Ik quote even een praktijkbegeleider: “Wij zijn onder de indruk van de voortvarendheid en het tempo waarmee […] het onderzoek heeft opgezet en uitgevoerd en de snelheid waarmee ze de resultaten heeft verwerkt. Dit is bij kwalitatief onderzoek niet eenvoudig […].” Het levert ook mooie dingen op voor de studenten. Ik citeer uit een reflectieverslag: “Ik vind dat ik na PO erg ben gegroeid als persoon.” Daarom een boodschap aan mijn studenten die nu zwoegen op de laatste loodjes:

Als je straks bovenaan jouw trap staat, weet dan dat je meer gewonnen hebt dan alleen een cijfer voor deze cursus. Je hebt dan kritisch en analystisch denkvermogen laten zien (Wat is het probleem? Is dit de juiste manier om te meten? Wat betekenen deze resultaten?), maar ook doorzettingsvermogen.  Applaus!  En vergeet niet, terwijl je bovenaan de trap staat uit te rusten, ook even te genieten van het uitzicht….. op je diploma.

which-step-have-you-reached-today2

—————————————————————————————————————————–

P.S.: Voor degenen die benieuwd zijn: kom 19 juni luisteren naar de eindpresentaties van de onderzoekers van het afgelopen half jaar.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s