Evaluatie frustratie

Zo eens in het jaar voel ik me net als een student die moet wachten op de resultaten van een toets. De Nationale Studenten Enquête (NSE) is weer gestart en dat betekent dat studenten voor de verandering ons mogen beoordelen en dat wíj dan moeten wachten totdat we ergens in juni de uitslag krijgen.

Het mooie van de NSE is dat het een vragenlijst is die studenten online kunnen invullen, waarbij aan alle opleidingen in dezelfde periode dezelfde vragen gesteld worden. Het nadeel van de NSE is dat het een vragenlijst is die studenten online kunnen invullen, waarbij aan alle opleidingen in dezelfde periode dezelfde vragen gesteld worden. En ja, daar staat twee keer (bijna) hetzelfde. Ik zou hier nu een tekst kunnen schrijven over de opzet van de NSE en iets met lage respons/betrouwbaarheid, en validiteit, maar zullen we dat maar voor een PO-les bewaren 😉 ? Bovendien is er in het verleden al een column geschreven met kritiek op de NSE en is er ook een meta-analyse over de relatie tussen positieve evaluatie van docenten en studieresulaten (die is er niet!).

In plaats daarvan een paar persoonlijke opmerkingen, euhm, kleine frustraties:

De NSE is uit een aantal vragen opgebouwd die belangrijk zijn voor hoe jij je studie ervaart, waaronder natuurlijk inhoud van je studie, docenten, studiebelasting, maar ook rooster en faciliteiten. Bij dat laatste wringt bij mij de schoen. Natuurlijk is het belangrijk hoe de faciliteiten zijn, maar daar heb ik helemaal geen invloed op! Ik zit ook liever niet in HL7- 1.063 (te krap voor wat voor werkvorm dan ook – wie heeft bedacht dat je daar met 25 man in kan?) of in BL101- 0.088 (rommelig lokaal met smalle raampjes bovenin).  Dus als Farmakunde lager op faciliteiten scoort, voelt het toch een beetje als feedback krijgen dat je rare groene ogen hebt en geen bruine.

Tweede punt: timing! De NSE is altijd in dezelfde periode: januari t/m begin maart. Daarom scoren we bv. altijd laag op de vraag ‘Heb je het afgelopen jaar stage gelopen?’. Waarom? De eerstejaars gaan pas in blok C op stage, de tweedejaars in blok D, de derdejaars hebben geen stage en van de vierdejaars is pas de helft op stage is geweest. Hetzelfde geldt in mindere mate voor de vragen over Praktijkgericht Onderzoek: dat krijgen de eerstejaars nl. pas in blok D. En echt uitgebreid artikelen lezen doen we pas in jaar 2 bij FC3 in blok C.

Nog iets: een aantal dingen waar we jullie in opleiden zijn kritisch denken, PDCA, verbeterplannen etc. etc.. Zo had een Ellen Leijten een gesprek met een aantal studenten gehad over het cijfer dat zij de opleiding gaven bij de NSE. De strekking was: ’Maar jullie leren mij dat het altijd beter kan. Dus geef ik een 7.’ Schieten we onszelf daar mooi mee in de voet zeg ;-). Als we jullie minder kritisch zouden opleiden, krijgen we dan een hoger cijfer?

Laatste frustratie: wij weten hoe we de getallen moeten interpreteren (zie ook kopje timing), maar de NSE wordt als algemene input gebruikt voor allerlei ranglijstjes (HBO Keuzegids, Elsevier), die alleen naar de cijfertjes kijken en niet naar de inhoud.

Maar..: Omdát elk jaar deze vragenlijst herhaald wordt, is het een monitor waarop we kunnen zien hoe we het doen ten opzichte van het jaar daarvoor. Goed nieuws! Op de meeste punten waar wij als opleiding invloed hebben doen we het (tot nu toe dan, hè) elk jaar een stukje beter. En de punten die beter kunnen nemen we ook mee in de PDCA. Als nu de HU ook even meewerkt met faciliteiten, roosters etc. …

Heb je me tot hier gevolgd en ben je een student Farmakunde? Neem dan gelijk even de moeite om de NSE in te vullen (gebruik de persoonlijke link in de NSE-mail). Hoe meer respondenten, hoe betrouwbaarder! Ik heb uit onze eigen betrouwbare bron, nl. onze opleidingsmanager Dirk, vernomen dat onze huidige respons voor de voltijd nu 11-15% is (eerstejaars vs. ouderejaars) en bij de deeltijd 26-20% (eerstejaars vs. ouderejaars) . Dat kan vast nog meer worden! Mondzorgkunde zit bv. al op een respons 34%, en als zij het kunnen, dan kunnen jullie het ook.

En doe het niet voor mij, maar voor de scholieren die een keuze gaan maken en willen weten wat studenten nu van Farmakunde vinden. Want je mening is voor hen echt belangrijk.

—————————————————————————————————————————————-

TIP 1: Denk bij het invullen niet alleen aan je laatste blok/les/toets, maar aan de hele opleiding.

TIP 2: Waarom wachten tot 1 keer per jaar de NSE voorbij komt? Je kan het ook gewoon zeggen: tegen de docenten; het studentenpanel; de OC; in de blokevaluaties etc. etc..

Of deze


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s