Gastblog Irene van Gerner

Nog niet zo heel veel jaar lang geleden  was ik ook een Farmakunde student. Dus, ik herken als geen ander de struggles die jullie hebben wat betreft motivatie, en de problemen waar jullie misschien tegenaan lopen.

Eerder schreef Carolien al eens een blog over de type studenten. Zij was een Hermelien. Ik niet. Verre van. Ja, ik wilde wel mijn toetsen halen, maar ik vond het met mijn vriendinnen ook wel heel gezellig in de lessen. Dus echt, ik herken het hoor, dat het soms leuker is om te kletsen dan om mee te doen met de les.

Maar goed, ik weet dus ook, dat door het geklets en gegiebel in de les,  de week voor de toetsdeadlines veel stressvoller is dan dat zou hoeven. Geloof mij, ook ik begon wel eens twee dagen van te voren in het FG cafe te schrijven aan mijn stukken. En zat tot middernacht met mijn huisgenootje (wat ook een klasgenootje was) presentaties in elkaar te zetten. En IEDERE keer nam ik mij voor, “Dit doe ik niet meer, ik blijf dit keer op schema lopen”. Kocht een berg mapjes en had alles op orde. En toch kwam die toetsweek altijd eerder dan ik dacht.

Naarmate de studie vorderde werd ik ook wel serieuzer, ik moest meer doen, en zag het belang overal meer van in dan dat ik in het eerste en tweede jaar deed. En verrek, als je op tijd begint en de zelfwerktijd in de lessen gebruikt, dan wordt het écht makkelijker. Het was geen fabel, het was gewoon waar.

Nog steeds ben ik niet de meest georganiseerde docent. Degenen die les van mij hebben gehad weten wel dat ik regelmatig mijn telefoon bij de werkgroepjes waar ik bij zat laat liggen, op mijn kop in mijn tas sta op zoek naar een whiteboardstift, of eindeloos in mijn map kan bladeren op zoek naar het juiste formulier om uit te delen. Mijn tas is ook een soort mobiele archiefkast.

Maar, ik ben wel voorbereid. Nou wordt dat natuurlijk ook wel verwacht van mij als docent. Maar ik kan ook gewoon niet ontkennen dat het al oude spreekwoord “voorbereiding is het halve werk” gewoon echt waar is. Dus, al zie je soms de voordelen niet om weeeer een voorbereidingsopdracht te maken, of heb je geen zin om in de les zelf te werken, doe het nou maar, het maakt het leven makkelijker. Of in ieder geval de studie.

En nu ook een beetje eigen belang, doe lekker mee in de les, dat maakt het voor mij ook een stuk aangenamer. En voor mijn collega’s, je medestudenten EN vooral voor jezelf. Dan kunnen we met z’n allen veel meer uit de lessen halen, en kunnen jullie de avond voor de toetsdeadline lekker Netflixen in plaats van toetsstress hebben.

Inmiddels zijn mijn ex-docenten mijn collega’s, en heb ik ook mijn excuses aangeboden voor mijn gekwebbel in de lessen 😉 .

Ik wéét hoe verleidelijk het is om te kijken naar de sale van de H&M en te kletsen over wat je het weekend gaat doen, maar ik weet ook dat onze lessen jullie echt veel kunnen bieden dus laten we daar met elkaar een mooie balans in vinden.

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s