Achter de schermen – Toets Expert Groep

Oh jee. Mijn vierde blog en ik heb nu al last van ‘writers block’. Of eigenlijk het tegenovergestelde: ik wil over zoveel dingen schrijven dat ik haast niet kan kiezen. Het einde van blok A is in zicht en dat betekent dat jullie – in ieder geval studenten jaar 1 t/m 3 – hard bezig zijn om toetsen te maken en in te leveren en dat wij aan de slag gaan om alles na te kijken. Vandaar dat ik jullie eens mee achter de schermen neem van de TEG: de Toets Expert Groep.

Toen ik net bij Farmakunde kwam (10 jaar geleden al weer), werden de toetsen op papier ingeleverd, keken wij ze na, gaven we de cijfers terug met weinig onderbouwing en moest je naar de inzage komen om te weten welke criteria onvoldoende waren. Inzage gemist? Pech gehad.

Tegenwoordig gebeurt het inleveren en nakijken digitaal, geven we bij een heleboel toetsen (beroepsproducten) ons nakijkmodel al van te voren zodat je weet wat er verwacht wordt en krijg je m.b.v dit nakijkmodel (rubric genoemd) ook duidelijker te zien waarom iets onvoldoende/voldoende/goed is.

Sinds een paar jaar hebben wij een TEG en die houdt zich bezig met alles rondom toetsen. Dit doen we onder leiding van Mirjam, aangezien zij als KM-coördinator natuurlijk alle PDCA-touwtjes goed in handen kan houden. Wat doen we dan zoal voor jullie? Een paar voorbeelden: We controleren nieuw ontwikkelde toetsen vooraf. Mirjam en Esther zoeken de inschrijvingsdata in OSIRIS voor jullie uit, want daar blijkt alle logica in te ontbreken. Irene houdt zich o.a. bezig met alle mondelinge toetsen, en of daar consistentie in is. Marga houdt het fraudebeleid in de gaten, want er zijn nog steeds studenten die serieus denken dat je een goede Farmakundige wordt door stukken te knippen en plakken van medestudenten. Verder analyseert zij per blok ook een aantal toetsen op o.a. verloop, rendement, interbeoordelaarsbetrouwbaarheid (= dat docenten hetzelfde cijfer geven aan dezelfde toets) etc.. Ik help collega’s met TestVision toetsen om alles daarvoor geregeld te krijgen en de analyse te doen. Daarnaast bewaken wij met zijn allen de PDCA (Ja, ook wij doen aan KM!) van alle toetsen. En collega’s komen bij ons langs als ze hun toetsing willen wijzigen. Check, check, dubbelcheck.

Ik begrijp dat toetsen veel inspanning van jullie vragen. Wij leveren aan onze kant ook inspanning om de toetsen zorgvuldig en betrouwbaar te beoordelen. En ik merk dat we door het bijhouden van de PDCA, en door verbeteringen zoals nakijkmodellen gebruiken voor feedback, we onze toetsen en de feedback steeds beter maken.

In ieder geval: Succes met het afronden van blok A!


Een reactie op “Achter de schermen – Toets Expert Groep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s