Zorgverbeteraars

Deze donderdag gaan we aan 53 studenten hun diploma Farmakunde geven. Studenten die de afgelopen jaren naar dit moment hebben toegewerkt. Die we in het eerste jaar de basisprincipes hebben geleerd van de farmacologie, wat voor richtlijnen er zijn, hoe je een management summary moet schrijven, hoe je communicatie vaardigheden inzet etc. Die het laatste studiejaar tijdens Stage 3 en Praktijkgericht Onderzoek uitgebreid aan het werkveld hebben geroken en daar al het verschil hebben gemaakt. Om als docent die groei te mogen zien en begeleiden vind ik altijd heel geweldig en inspirerend. Bedankt daarvoor!

Als we deze studenten hun diploma hebben gegeven komt voor hen de stap van het zoeken naar een eerste baan. Net als bij het zoeken naar een stageplek moet er nogal eens uitgelegd worden wat de Farmakundige is, en wat een Farmakundige kan. Iedereen weet wat een fysiotherapeut doet, of een mondhygiëniste, maar een Farmakundige? Er is een beroepsprofiel dat het heel precies omschrijft, maar dat is soms als sneeuw aan iemand beschrijven die in de woestijn woont. We zijn daarom bezig met het maken van taakoverzichten van de Farmakundige in de verschillende sectoren. Een van de Farmakundigen die ik hierover sprak wist het treffend uit te drukken: De Farmakundige heeft overzicht over de processen in de organisatie, en zorgt voor sturing, bewaking en verbetering van deze processen.

Maar de beste beschrijving werd mij aangereikt op de jaaropening van de HU. Daar werd door een van de sprekers de term ‘zorgverbeteraar’ genoemd. Toen dacht ik: ‘Dat is het!Dit is de term die de lading dekt van de Farmakundige. Jullie worden, of zijn, farmaceutische zorgverbeteraars!’

Dat kan in een openbare apotheek, als degene die de taken van de bedrijfsvoering overneemt van de apotheker zodat hij/zij meer ruimte heeft voor zijn rol als zorgverlener. Als degene die alles rondom kwaliteitsmanagement regelt. Als de spil in de ziekenhuisapotheek die projecten draait m.b.t. medicatieverificatie. Als degene die een voorlichtingscampagne op poten zet. Als degene die in de farmaceutische industrie de clinical trials monitort etc. etc. etc. Zo kan ik nog 100 andere dingen noemen die jullie doen als jullie aan de slag gaan. Maar alles draait om het verbeteren van (processen in) de farmaceutische zorg.

Aan de pas afgestudeerden: gefeliciteerd! Bedenk dat je diploma slechts het begin is. Het echte werk begint nu pas. Veel succes als startend farmaceutisch zorgverbeteraar!


Een reactie op “Zorgverbeteraars

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s